Brezový cukor – čo je to ten xylitol? Je škodlivý? Aká je jeho cena?

Xylitol je prirodzene sa vyskytujúci alkoholový cukor. Nachádza sa vo väčšine rastlín, vrátane ovocia a zeleniny. Brezový cukor sa používa ako náhrada cukru v sladkostiach ale obsahujú ho aj kvalitnejšie žuvačky.

Zaujíma vás, aký má brezový cukor glykemický index a či je vhodný pre diabetikov? Je xylitol škodlivý? A aká je jeho cena?

iconPozrieť xylitol v eshope

Čo je to xylitol?

Xylitol radíme medzi alkoholové cukry (polyalkoholy). Sú to látky, ktoré nie sú v svojej podstate ani cukry ani alkoholy, napriek tomu sa využívajú ako sladidlá. Medzi alkoholové cukry patrí aj sorbitol, erythritol alebo manitol.

Výroba xylitolu je založená na spracovaní hemicelulózy z rastlín. Brezový cukor (xylitol) môže byť vyrobený z brezy, no nie pri všetkých je to tak. Niektoré druhy xylitolu pochádzajú aj z iných stromov a rastlín, napríklad kukurice.

Výhody xylitolu oproti bielemu cukru

V čom je teda toto sladidlo lepšie, ako biely cukor?

Má skoro o polovicu menej kalórií ako biely cukor: v jednom grame xylitolu sa nachádza 2,5 kcal/g, v jednom grame bieleho cukru 4 kcal/g.

Glykemický index brezového cukru je veľmi nízky – 7 (v porovnaní s obyčajným bielym cukrom, ktorý má glykemický index 60 – 70). Brezový cukor teda zvyšuje hladiny cukru v krvi len minimálne. Pre tieto vlastnosti sa môže užívať aj pri nízkosacharidovej diéte.

Sladivosť xylitolu je približne rovnaká ako sladivosť cukru. To znamená, že ním môžete nahradiť klasický cukor v pomere 1:1. Xylitol navyše zanecháva príjemný chladivý pocit v ústach.

Výhody
  • veľmi nízky glykemický index (GI = 7)
  • málo kalórií – o polovicu menej ako biely cukor
  • rovnaká sladivosť ako biely cukor
  • vhodný pri nízkosacharidovej diéte
  • vhodný cukor pre diabetikov
  • podporuje zdravie zubov a chráni pred zubným kazom (obsahujú ho dokonca žuvačky, ktoré znižujú tvorbu povlaku)
Nevýhody
  • môže mať laxatívne účinky (pri vyšších dávkach)
  • je škodlivý pre psov

Zloženie

Brezový cukor neobsahuje fruktózu (narozdiel od kokosového cukru), čím je zdravší, pretože pri ňom nehrozí také vysoké riziko metabolického syndrómu a obezity.

V xylitole sa však nenachádzajú ani žiadne vitamíny a minerály, takže (ako väčšina cukrov) poskytuje len prázdne kalórie.

Nutričné hodnoty brezového cukru

v 100 gramoch brezového cukru nájdete:

  • 240 kcal (1005 kJ)
  • 0 g proteínov
  • 99,80 g sacharidov
  • 0 g tuku
  • 0 g vlákniny
  • 4 g sodíka

Liečivé účinky brezového cukru

Brezový cukor je vhodným sladidlom pre diabetikov, pretože nezvyšuje hladiny cukru v krvi. Rovnako je vhodný aj pri ochoreniach ako je obezita alebo iné metabolické problémy.

Pozitívne účinky na zuby

Brezový cukor na rozdiel od klasického cukru neškodí zubnej sklovine a nevyvoláva kazy, dokonca má na zuby protektívny účinok. Je to preto, že sa v ústach narozdiel od bieleho cukru nepremieňa na kyselinu. Okrem toho zvlhčuje ústnu dutinu, preto je vhodný aj pri probléme s nedostatočnou tvorbou slín a suchosťou v ústach.

Xylitolové žuvačky, cukríky a zubné pasty

Xylitol obsahujú napríklad aj zdravé žuvačky, cmúľacie cukríky alebo zubné pasty. Potrebné množstvo xylitolu na ochranu pred zubným kazom je 1 – 20 g. Pri výbere produktov s xylitom si preto skontrolujte, aké množstvo obsahujú. V niektorých sa totiž nachádza len v miligramoch, čo nemá dostatočný účinok na podporu zdravia zubov.

Xylitolové žuvačky použite 10 – 20 minút po jedle.

Za zubný kaz je zodpovedná baktéria Streptococcus mutans, ktorá sa nachádza hlavne v zubnom plaku. Pri nadmernom plaku začne imunitný systém atakovať tohto mikróba, čo vedie k zápalom ďasien (gingivitída) a následne vznikajú kazy. Potravou tejto baktérie je práve cukor. Ak ho teda nahradíte xylitolom, nebudete podporovať premnoženie baktérie. Vedecké štúdie hovoria o redukcii baktérii pri používaní xylitolu v ústach až o 27 – 75 %.

Uši, nos a ústna dutina

Ako liek sa xylitol využíva na prevenciu zápalov stredného ucha u detí (otitis media). Svoje miesto má aj ako prísada v nosových výplachoch pri problémoch s nosovými dutinami. V týchto miestach funguje rovnako ako v ústnej dutine. Baktérie sa doslova vyhladujú a tým pádom dochádza k ich usmrteniu.

Kvasinkové infekcie

Niektoré vedecké štúdie predpokladajú aj pozitívny účinok xylitolu v liečbe kvasinkových infekcií, tieto tvrdenia však zatiaľ nie sú dostatočne potvrdené.

Je xylitol škodlivý? (nežiaduce účinky)

V bežných množstvách, v ktorých sa xylitol vyskytuje v potravinách je toto sladidlo úplne bezpečné.

Medzi bežné nežiaduce účinky xylitolu (pri vysokých dávkach) patria príznaky ako hnačka a plynatosť.

Nie sú známe škodlivé účinky ani u osôb s jeho vysokým príjmom počas dlhého obdobia.

Používanie xylitolu v tehotenstve a jeho škodlivosť a počas dojčenia nie sú podložené vedeckými štúdiami, preto ho radšej nekonzumujte.

Avšak pozor! U psov môže byť xylitol škodlivý. Psy majú iný metabolizmus ako ľudia a keď skonzumujú xylitol, ich organizmus si ho pomýli s glukózou. Následne začne produkovať veľké množstvo inzulínu, bunky psa začnú absorbovať glukózu z krvného obehu, čo môže viesť k hypoglykémii, nízkej hladine cukru v krvi a dokonca k smrti. Brezový cukor môže byť tiež škodlivý na psiu pečeň, preto tento cukor držte z ich dohľadu a dosahu.

Kde kúpiť xylitol + cena

Cena brezového cukru sa na internete pohybuje okolo 5 – 14  € (v závislosti od veľkosti balenia).

Kde sa dá kúpiť brezový cukor?

Xylitol 1 kgNájdete ho napr. v týchto eshopoch so zdravou výživou:

  • Ak ste ešte brezový cukor nemali, a chcete ho vyskúšať v menšom balení, odporúčam Brezový cukor  v 0.5 kg balení. Xylitol sa vyrovná trstinovému cukru aj repnému cukru. Výrobca ho odporúča aj pre ženy s tehotenskou cukrovkou. Jeho cena je 5,90 €.
  • Ak ho už poznáte a chcete väčšie balenie, môžete skúsiť Xylitol, ktorý je dostupný vo veľkom 1 kg balení. Oplatí sa kúpiť napríklad pred blížiacimi sa Vianocami. Cena za 1 kg je 15.5 €.
  • Vo veľkom balení dostať aj tento brezový cukor. Cena za 1 kg je 5.9 €.

Záver

Náhradné sladidlá, aj tie zdravšie (ako napríklad brezový cukor) používajte s rozumom. Odborníci na výživu tvrdia, že ľudia majú tendencie zdravšími sladidlami sladiť viac, čím sa stávajú rovnako nezdravé.

Hlavnou výhodou xylitolu je, že neobsahuje žiadnu fruktózu a má pozitívny vplyv na zuby (narozdiel od bieleho cukru). Navyše je vhodný pre diabetikov, pretože má veľmi nízky glykemický index.

Ak vás zaujímajú zdravé sladidlá, prečítajte si ešte články o alternatívnych sladidlách. Zistíte, akú má stévia chuť, alebo si môžete prečítať aj o prírodnom cukre erythritol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *