Je trstinový cukor zdravší ako biely? Aké má hnedý cukor zloženie a aká je jeho cena?

Trstinový cukor je alternatívnym sladidlom k repnému cukru. Pôvodom je z Ázie, no v súčasnosti sa pestuje hlavne v tropických a subtropických krajinách, najmä v Brazílii a oblasti Karibiku.

Viete čím sa líši trstinový cukor od bieleho? Je trstinový cukor zdravší? Aké má zloženie a aká je jeho cena?

iconPozrieť trstinový cukor v eshope

Čo je to trstinový cukor?

Cukrová trstina (Saccharum officinarum) je trváca rastlina z čeľade lipnicovité (Poaceae). Dosahuje výšku 3 – 7 metrov. Zrelá trstina má na svojom vrchu malé kvietky. Výzorom sa cukrová trstina podobá na bambus.

Využitie

Primárne bola cukrová trstina pestovaná pre jej sladký obsah štiav, z ktorých sa vyrába trstinový cukor. V súčasnosti ju využívame aj na výrobu biopalív, keďže z cukrovej trstiny sa dá vyrobiť palivo etanol (alkohol), ale aj celulózový etanol. Samotná rastlina sa tiež používa ako krmivo pre zvieratá.

Okrem toho sa z nej vyrába melasa a rum.

Zloženie trstinového cukru

Nutričné hodnoty v 500 g cukru:

  • 8060 kJ
  • 475 g sacharidov (z toho 440 g cukrov – hlavne fruktóza a sacharóza)
  • 4 g bielkovín
  • 0,5 g tuku (všetky sú nasýtené mastné kyseliny)
  • 4 g vlákniny

Je trstinový cukor zdravší ako biely?

Hnedý trstinový cukorNa Slovensku sa bežne vyrába biely cukor, z pôvodnej rastliny cukrovej repy. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, no nie každý hnedý cukor je zároveň aj trstinový cukor.

Biely (alebo repný) cukor je tiež v procese výroby hnedý. Bielu farbu získava až rafináciou, kedy sa mení na biely. Hnedý repný cukor je len zbavený necukrových látok a aróm.

Trstinový cukor napriek tomu obsahuje pomerne veľa sacharózy a fruktózy, preto môže ovplyvňovať naše zdravie. Jeho nadmerná konzumácia môže viesť k ochoreniam ako diabetes, obezita a metabolický syndróm. Väčšina produktov s obsahom trstinového cukru (ale aj trstinový cukor samotný) zvyšujú hladinu cukru v krvi.

Z cukrovej trstiny sa vyrába aj látka polikozanol. Nie je to cukor ako taký, je to alkohol s dlhým reťazcom. Polikozanol neobsahuje sacharidy a nemá žiadne kalórie. Polikozanol sa používa pri bolestiach nôh, ktoré sú spôsobené poruchami cirkulácie. Na náš organizmus má viacero pozitívnych účinkov – znižuje hladiny cholesterolu, má antioxidačný efekt, redukuje riziko vzniku aterosklerózy.

Benefity trstinového cukru

Výhodou trstinového cukru je to, že obsahuje melasu. Tá je bohatá na minerálne látky ako horčík, železo a zinok. Tie sa v repnom cukre nenachádzajú, no ich obsah v trstinovom cukre nie je dostatočný a ich hlavný príjem by mal spočívať v dostatočne pestrej strave.

Melasa ovplyvňuje aj vstrebávanie cukru – trstinový cukor sa v porovnaní s bielym cukrom vstrebáva pomalšie.

Hnedý cukor má nižší bod topenia ako biely cukor a tiež absorbuje menej cudzích pachov a chutí. Je preto vhodnejší na pečenie a varenie. Použiť ho môžete na výrobu karamelu, glazúr a je vhodný aj na zaváranie.

Prírodný trstinový cukor
Prírodný trstinový cukor

Cena trstinového cukru

  • Trstinový cukor v 1 kg balení kúpite za cenu o niečo málo vyššiu ako je biely cukor – stojí len 2.29 €. Má príjemnú, jemnú chuť a medovú vôňu. Krajina pôvodu je Maurícius.
  • Prírodný trstinový cukor v menšom balení (0,5 kg) je sypký kryštálový hnedastý trstinový cukor. Použiť ho môžete na prípravu limonád, bežné sladenie kávy a čaju,  ale aj na pečenie a varenie. Cena polkilového trstinového cukru je 2 €.

Záver

Hnedý trstinový cukor je zdravší ako biely repný cukor, pretože biely cukor je počas procesu výroby zbavený všetkých cenných látok – minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Používajte ho však v adekvátnom množstve a keď je to možné, obmedzte sladenie, prípadne využite sladkú chuť ovocia.

Ak vás zaujímajú alternatívne sladidlá, prečítajte si článok o stévii. Stévia cukrová sa javí ako zatiaľ najlepšia náhrada cukru. V článku zistíte, aká je jej chuť, glykemický index, či za akú cenu ju dostať kúpiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *