Trstinový cukor je alternatívnym sladidlom k repnému cukru. Pôvodom je z Ázie, no v súčasnosti sa pestuje hlavne v tropických a subtropických krajinách, najmä v Brazílii a oblasti Karibiku.
Viete čím sa líši trstinový cukor od bieleho? Je trstinový cukor zdravší? Aké má zloženie a aká je jeho cena?
Pozrieť trstinový cukor v eshope
Obsah článku (Navigácia)
Čo je to trstinový cukor?
Cukrová trstina (Saccharum officinarum) je trváca rastlina z čeľade lipnicovité (Poaceae). Dosahuje výšku 3 – 7 metrov. Zrelá trstina má na svojom vrchu malé kvietky. Výzorom sa cukrová trstina podobá na bambus.
Využitie
Primárne bola cukrová trstina pestovaná pre jej sladký obsah štiav, z ktorých sa vyrába trstinový cukor. V súčasnosti ju využívame aj na výrobu biopalív, keďže z cukrovej trstiny sa dá vyrobiť palivo etanol (alkohol), ale aj celulózový etanol. Samotná rastlina sa tiež používa ako krmivo pre zvieratá.
Okrem toho sa z nej vyrába melasa a rum.
Zloženie trstinového cukru
Nutričné hodnoty v 500 g cukru:
- 8060 kJ
- 475 g sacharidov (z toho 440 g cukrov – hlavne fruktóza a sacharóza)
- 4 g bielkovín
- 0,5 g tuku (všetky sú nasýtené mastné kyseliny)
- 4 g vlákniny
Je trstinový cukor zdravší ako biely?
Na Slovensku sa bežne vyrába biely cukor, z pôvodnej rastliny cukrovej repy. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, no nie každý hnedý cukor je zároveň aj trstinový cukor.
Biely (alebo repný) cukor je tiež v procese výroby hnedý. Bielu farbu získava až rafináciou, kedy sa mení na biely. Hnedý repný cukor je len zbavený necukrových látok a aróm.
Trstinový cukor napriek tomu obsahuje pomerne veľa sacharózy a fruktózy, preto môže ovplyvňovať naše zdravie. Jeho nadmerná konzumácia môže viesť k ochoreniam ako diabetes, obezita a metabolický syndróm. Väčšina produktov s obsahom trstinového cukru (ale aj trstinový cukor samotný) zvyšujú hladinu cukru v krvi.
Z cukrovej trstiny sa vyrába aj látka polikozanol. Nie je to cukor ako taký, je to alkohol s dlhým reťazcom. Polikozanol neobsahuje sacharidy a nemá žiadne kalórie. Polikozanol sa používa pri bolestiach nôh, ktoré sú spôsobené poruchami cirkulácie. Na náš organizmus má viacero pozitívnych účinkov – znižuje hladiny cholesterolu, má antioxidačný efekt, redukuje riziko vzniku aterosklerózy.
Benefity trstinového cukru
Výhodou trstinového cukru je to, že obsahuje melasu. Tá je bohatá na minerálne látky ako horčík, železo a zinok. Tie sa v repnom cukre nenachádzajú, no ich obsah v trstinovom cukre nie je dostatočný a ich hlavný príjem by mal spočívať v dostatočne pestrej strave.
Melasa ovplyvňuje aj vstrebávanie cukru – trstinový cukor sa v porovnaní s bielym cukrom vstrebáva pomalšie.
Hnedý cukor má nižší bod topenia ako biely cukor a tiež absorbuje menej cudzích pachov a chutí. Je preto vhodnejší na pečenie a varenie. Použiť ho môžete na výrobu karamelu, glazúr a je vhodný aj na zaváranie.

Cena trstinového cukru
- Trstinový cukor v 1 kg balení kúpite za cenu o niečo málo vyššiu ako je biely cukor – stojí len 2.29 €. Má príjemnú, jemnú chuť a medovú vôňu. Krajina pôvodu je Maurícius.
- Prírodný trstinový cukor v menšom balení (0,5 kg) je sypký kryštálový hnedastý trstinový cukor. Použiť ho môžete na prípravu limonád, bežné sladenie kávy a čaju, ale aj na pečenie a varenie. Cena polkilového trstinového cukru je 2 €.
Záver
Hnedý trstinový cukor je zdravší ako biely repný cukor, pretože biely cukor je počas procesu výroby zbavený všetkých cenných látok – minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Používajte ho však v adekvátnom množstve a keď je to možné, obmedzte sladenie, prípadne využite sladkú chuť ovocia.