Med – aké má zloženie, účinky, ako vzniká a aké druhy medu poznáme (+ ich cena)

Med je vzácnym produktom včiel a jeho liečivé účinky na náš organizmus sú známe už po mnoho rokov. Ľudia ho často využívajú ako sladidlo, no jeho hlavným účinkom sú liečivé vlastnosti.

Zaujíma vás, aké druhy medu poznáme, ako sa vyrába, či kedy je med najzdravší? Kde sú na predaj kvalitné medy a aká je ich cena? Všetko toto, ale aj mnoho iných zaujímavostí sa dozviete v dnešnom článku o tomto tekutom zlate.

iconPozrieť kvalitný med v eshope

Med – čo to je a ako vzniká?

Používanie medu v našich zemepisných šírkach  je veľmi časté…

Hustá lepkavá tekutina zlatistej až žltej farby, ktorú si natriete na chleba alebo osladíte váš obľúbený čaj.

Rozmýšľali ste už niekedy, z čoho sa med skladá?

Včely zbierajú nektár, z ktorého vznikne medVčely zbierajú nektár (sladká tekutina) z kvitnúcich rastlín a stromov. Pri zbere si pomáhajú svojim dlhým rúrkovitým jazykom a následne ho ukladajú do svojho vnútra. Nektár vo vnútri organizmu včiel reaguje s viacerými enzýmami, ktoré menia jeho chemické zloženie a pH, čím sa med prirodzene konzervuje a stáva sa odolným voči pokazeniu.

Po zbere nektáru sa včely vrátia do úľa, a vyvrátia obsah žalúdku do úst druhej včely. Tento proces regurgitácie sa opakuje dovtedy, kým sa zmes nedostane až do plástu. Nektár je v tomto kroku ešte stále tekutý a nepripomína konzistenciu finálny produkt – med. Včely majú pred sebou ešte jednu úlohu – musia dostať z nektáru všetku nadbytočnú vodu. Využívajú na to pohyb krídel, čím sa urýchľuje odparovanie. Po odparení väčšiny nadbytočnej vody včely zo svojho žalúdka vylúčia tekutinu, ktorá sa neskôr premení na vosk.

Med slúži včelám ako potrava počas zimných dní. Medzi ďalších konzumentov medu patria medvede, jazvece a iné zvieratá, a samozrejme aj my ľudia.

Môže sa med v tehotenstve?

Med je vhodný takmer pre každého, môžu ho užívať aj ženy v tehotenstve. Vyhýbať by sa mu však mali malé deti, lebo vo veľmi zriedkavých prípadoch môže obsahovať baktérie, ktoré by boli nebezpečné pre detské trávenie. Dospelí ľudia, vrátane tehotných žien však nie sú ohrození. Prípadná bakteriálna kontaminácia sa týka len nepasterizovaného medu, priamo z včelích fariem a podobne. 

Druhy medu

Med je zbieraný včelármi v malých alebo veľkých včelích farmách. Jeden včelí úľ v priemere vyprodukuje 29 kg medu za rok. Po vybratí medu z úľu sa musí produkt ešte filtrovať, aby sa odstránili zvyšky včelieho vosku a iných prímesí.

Druhy medu sa rozdeľujú podľa viacerých kritérií, medzi najčastejšie používané patria:

  1. zdroj, z ktorého včely med vyrábajú
  2. prostredie, v ktorom sa včely nachádzajú
  3. podľa špecifického rodu včiel, ktoré med produkujú
  4. podľa spôsobu, akým človek med následne upraví

Med - rôzne druhy (lesný, kvetový, agátový, šľahaný...)Med podľa druhu

  • Jednodruhový med je vyrobený len z jedného druhu rastliny, najčastejšie je to agát, lipa, smrek, repka a podobne.
  • Viacdruhový med je tvorený kombináciou rastlín a stromov, napríklad med ovocný, lúčny, pampový, prériový, horský, lesný a mnoho iných.
  • Kvetový med je z rôznych druhov kvetov, krov a bylín. Má svetlejšiu farbu.
  • Lesný med obsahuje prevažne nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov.

Med podľa spôsobu spracovania

  • Surový med je taký med, ktorý ešte nebol vytočený a vyčírený.
  • Stáčaný med sa získava odstreďovaním odviečkovaných plástov za pomoci medometu.
  • Čistý med dosiahneme vtedy, keď ho purifikujeme od rôznych nečistôt – od propolisu, vosku. Med, ktorý bežne kupujete je v takejto forme.
  • Pastovaný med je špecifickým postupom vymiešaný med, ktorý je vhodný na natieranie na chleba, pretože je tuhej konzistencie a netečie.
  • Brtnícky med je vysoko kvalitný med, ktorý má vyššiu cenu. Získava sa z brtí, proces zberu tohto medu sa nazýva brtníctvo.

Zloženie medu

Med je tvorený:

  • 18 % voda – tvorí tekutú konzistenciu medu
  • 6 % iné látky – minerály, proteíny, kyseliny a neidentifikovateľné zložky
  • 76 % sacharidy – zodpovedné za sladkú chuť medu

Z toho je:

  • 41 % fruktózy
  • 34 % glukózy
  • 1 – 2 % sacharózy

Pomer rôznych foriem sacharidov závisí od druhu medu ale aj od jeho spracovania.

Med natretý na chlebe

Nutričné hodnoty v mede

V 5 g medu sa nachádza:

  • 70 kJ
  • 4 g sacharidov, z toho sú všetky cukry
  • 0,01 g bielkoviny
  • 0 g tuku
  • 0 g vlákniny
  • 0,89 g vody
  • 0,25 mg vápnika
  • 0,8 mg PHE

Minerály v mede sú zastúpené v pomere asi 3,68 %. V mede nájdete hlavne: draslík, chlór, síru, vápnik, sodík, fosfor, horčík, kremík, železo, mangán a meď. Na minerály sú zväčša bohatšie svetlejšie medy v porovnaní s tmavšími.

Proteíny, ktoré nájdete v mede pochádzajú z nektáru a peľu pôvodných rastlín. Objaviť sa môžu vysokokomplexné proteíny ale aj tie jednoduchšie, napríklad aminokyseliny.

Aj kyseliny sú súčasťou zloženia medu. Donedávna sa verilo tomu, že včely spolu s nektárom do včelích plástov aplikujú aj kúsok svojej žalúdočnej kyseliny, ktorá med zakonzervuje. Kyselina v telách včiel je kyselina mravčia, v mede sa však nachádzajú iné kyseliny – kyselina jablčná a citrónová.

Vitamíny v mede sa nachádzajú v zanedbateľných množstvách v porovnaní s pestrou stravou, no na rozdiel od bieleho repného cukru sa vyskytujú aspoň nejaké. Nájdete v ňom malé množstvá vitamínu C, všetky vitamíny typu B a vitamíny K a A.

Esenciálne oleje sú dôležitou súčasťou medu, dávajú mu totiž jeho charakteristickú vôňu. Pri zahrievaní sa rýchlo vyparujú.

Predaj + cena kvalitných medov

  • Medovicový med
    Medovicový med

    Medovicový med spoznáte podľa veľmi príjemnej chuti, tmavohnedej farby a výraznej vône. Medovicový med nie je tvorený z nektáru kvetov ako ostatné medy. Produkujú ho malé vošky, ktoré nabodávajú vetvičky stromov a sajú ich šťavu. Tento typ medu má silné antibakteriálne účinky. Cena medovicového medu je 16.56 €.

  • Zaujímavý produkt je Apiglukan. Je zložený z beta-glukánu a pastového včelieho medu smotanovej farby. Beta-glukány z hlivy ustricovej priaznivo podporujú imunitu, med má antibakteriálne a virostatické účinky. Využiť ho môžete teda v chrípkovom období ako prevenciu rôznych infekcií. Na predaj je v obchode PreZdravie.sk a cena tohto medu je 5.3 €.
  • Med a škorica sú ideálna kombinácia. Skombinovali ich v produkte Škorica v mede. Med od renomovanej firmy Terezia Company pochádza z veľkej včelárskej firmy na Slovensku, takže kúpi tohto produktu podporíte aj domácu produkciu. Pastovaný med je kvetový med, ktorý je upravený na tuhú konzistenciu. Je vhodný na chleba alebo do pečenia.
  • Pastovaný med
    Pastovaný med

    Pastovaný med v 500 g balení pochádza od medára z českých Jeseníkov. Má tuhšiu konzistenciu, nerozteká sa. Pastovanie sa uskutočňuje za studena, takže med neprichádza o svoje cenné látky. Použiť ho môžete samotný, na chleba ale aj do čaju. Cena pastovaného medu je 16.56 €.

Ako rozpoznať kvalitný med?

  1. Prvým jednoduchým krokom, ako spoznať kvalitu medu je prečítať si jeho etiketu. Med v žiadnom prípade nesme obsahovať farbivá, umelé sladidlá a konzervanty.
  2. Obľúbený aj takzvaný bublinkový test. Med otočte hore dnom a pozorujte, ako rýchlo stúpa bublinka hore. Ak bublinka stúpa rýchlo, med určite nie je kvalitný. Tento test však nie je 100 % spoľahlivý, pretože medy v súčasnosti môžu byť aj umelo zahustené.
  3. Med môžete skúsiť kvapnúť aj na toaletný papier. Ak obsahuje veľa vody, na papiere ostane mokrá škvrna.

Zhrnutie

Med zaraďujeme medzi výživné a ľahko stráviteľné potraviny. Je určite zdravšou alternatívou v porovnaní s bielym cukrom, no obsahuje veľa kalórii a množstvo fruktózy, takže s ním narábajte opatrne. Med má viacero liečivých schopností – používa sa pri tlmení kašľa, má upokojujúce a antibakteriálne účinky. Zmierňuje opuchy a pomáha pri hojení rán. Kvetový med má nízke pH, a preto zabraňuje množeniu baktérii a plesní.

Zdroje:

livescience.com

mmm.ba

kaloricketabulky.sk

webmd.com

wikipedia.org

medaren.sk

babycenter.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *