Jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy skvelej kávy v pohodlí domova. Alternatívna príprava v kávovare Hario V60 ponúka širokú škálu chutí kávy. Touto extrakciou totiž vieme dosiahnuť lepší chuťový profil kávy (v porovnaní napríklad s espresso kávovarmi).
Vodu zohrejeme na 90 °C a pomelieme 30 g kávy.
Kým sa zohrieva voda, pripravíme si filter - jemne ho ťaháme od seba v časti, kde je spoj. Následne ho utlačíme (lisujeme) aj na tej strane, kde je zohnutý, nech lepšie sadne do lievika (viď. video).
Filter prelejeme horúcou vodou a túto vodu vylejeme. Do lievika nasypeme pomletú kávu. Lievik jemne utrasieme, nech sa káva lepšie usadí.
Kávu zalejeme cca 30 g vody a necháme kvitnúť asi 30 sekúnd.
Potom krúživým pohybom dolejeme vodu do 400 g (vždy krúžime v smere hodinových ručičiek - pretože drážky v lieviku majú pravotočivý tvar, nie je v tom žiadna mágia 🙂 ).
Zamiešame 5x v smere hodinových ručičiek a necháme prekvapkať.
Tipy
Pri alternatívnych spôsoboch prípravy kávy vždy treba dať uvariť viac vody. Istá časť vody sa totiž spotrebuje na prelievanie filtra. V tomto prípade si teda dáme zohriať dokopy asi 600 ml vody 🙂
Nepodceňujte prelievanie filtra horúcou vodou! Odstránite vďaka nemu „papierovú“ chuť. Navyše sa filter pekne prilepí na kávovar, vďaka čomu bude manipulácia jednoduchšia.
Na zalievanie vody je vhodnejšia kanvica tzv. Gooseneck. Má dlhé hrdlo, ktoré poskytne pomalý, kontrolovaný a presný tok vody. Ten je optimálny pre extrakciu čo najväčšej škály chutí pri varení kávy pomocou metódy „pour-over“ (zalievanie, ako v prípade V60).
Taktiež je nevyhnutnosťou kvalitný mlynček na kávu. Najlepšie sú tie s keramickými kameňmi (majú dlhú životnosť a zrnká pomelú veľmi rovnomerne). Kávu si, pokiaľ je to možné, nemeľte dopredu. Čerstvo namletá káva chutí omnoho lepšie. Čím dlhšie je namletá, tým viac totiž oxiduje (a tým stráca svoju chuť aj arómu).
Mlynčeky poznáme:
- ručné - pre ozajstných fajnšmekrov, navyše je to fajn relax, príjemný rituál a rozprúdenie krvi hneď zrána
- elektrické - sú pohodlnejšie (stlačíte gombík a káva sa namelie sama)
Lepšiu chuť vieme dosiahnuť aj použitím filtrovanej vody.
Môžete skúsiť aj vlastnú metódu prípravy - budete experimentovať s hrúbkou mletia, teplotou vody... Ide predsa o to, aby chutila vám 🙂 Ak sa vám napríklad zdá príliš horká, skúste je namlieť na hrubšie. Aj je chuťovo nevýrazná, pomeľte ju jemnejšie...
Nám sa najviac osvedčil tento spôsob prípravy (horeuvedený recept) od ktorého sa môžete odraziť.
Ingrediencie
Postup
Vodu zohrejeme na 90 °C a pomelieme 30 g kávy.
Kým sa zohrieva voda, pripravíme si filter - jemne ho ťaháme od seba v časti, kde je spoj. Následne ho utlačíme (lisujeme) aj na tej strane, kde je zohnutý, nech lepšie sadne do lievika (viď. video).
Filter prelejeme horúcou vodou a túto vodu vylejeme. Do lievika nasypeme pomletú kávu. Lievik jemne utrasieme, nech sa káva lepšie usadí.
Kávu zalejeme cca 30 g vody a necháme kvitnúť asi 30 sekúnd.
Potom krúživým pohybom dolejeme vodu do 400 g (vždy krúžime v smere hodinových ručičiek - pretože drážky v lieviku majú pravotočivý tvar, nie je v tom žiadna mágia 🙂 ).
Zamiešame 5x v smere hodinových ručičiek a necháme prekvapkať.