Salmorejo zasýti viac ako gazpacho (podobná studená polievka). Prečo? Pretože salmorejo obsahuje navyše chlieb a extra panenský olivový olej. Olej mu dodáva lahodnú chuť. Pripravte si doma polievku priamo zo srdca Andalúzie!

(Tento krok nie je podmienka, avšak ak paradajky olúpeme, dosiahneme hladkú a lahodnú štruktúru)
Olúpeme paradajky – postup: paradajky zalejeme vriacou vodou, v ktorej ich ponecháme 2 min. Následne horúcu vodu zlejeme a ochladíme ich studenou vodou. Týmto spôsobom sa ich koža bude šúpať naozaj jednoducho. Pre ešte ľahšie lúpanie môžeme paradajky vopred narezať dokríža (v mieste presne oproti stopke, ale pozor! Narežeme len šupku, nie celú paradajku).
Paradajky vložíme do hrnca spolu s cesnakom, chlebom, olejom a soľou. Mixujeme dohladka (použiť môžeme ručný mixér, alebo domáceho robota).
Vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny, alebo pokiaľ salmorejo vychladne.
Uvaríme vajce na tvrdo, alebo na hniličku (vložíme ho do vriacej vody a varíme 4 min).
Podávame s nakrájaným vajíčkom. Môžeme dochutiť olivovým olejom. Tradičné salmorejo cordobés obsahuje aj šunku, takzvanú jamón serrano, ktorá je podobná ako napr. Schwarzwaldská šunka (avšak Schwarzwaldská šunka sa na rozdiel od jamón serrano údi).
Ochutiť môžeme aj opraženou cibuľkou.
Tipy
Salmorejo môžete použiť ako predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo. Keď máme chuť na predjedlo konzumujeme ho klasicky ako polievku. Ako hlavné jedlo ku nemu pridáme vajíčka a šunku 🙂
Niektorí preferujú salmorejo z olúpaných paradajok, niektorým vyhovuje z neolúpaných. Olúpať paradajky je trochu prácnejšie, a preto ak máte menej času, použite celé paradajky. Naopak s olúpanými paradajkami dosiahnete lahodnejšiu chuť a textúru.
To, aby boli paradajky použité pri príprave salmoreja zrelé je dôležité hneď z 2 dôvodov:
- Prvým je to že dosiahnete nezameniteľnú chuť (a tiež farbu) salmoreja.
- A druhý je viac praktický - zrelé paradajky sa ľahšie olúpu.
Dalo by sa povedať, že salmorejo je kompletné jedlo. Skladá sa z bielkovín (vajce), obilnín (chlieb), zeleniny (paradajky a cesnak) a zdravého tuku v podobe olivového oleja. Jeho konzumácia je vhodná takmer pri každej diéte, pretože vďaka svojim zložkám predstavuje super jedlo na pokrytie mnohých potrieb nášho organizmu.
Ak máte deti, pripraviť im Salmorejo je skvelým spôsobom, ako im upraviť zeleninu, tak, aby im chutila.
Ingrediencie
Postup
(Tento krok nie je podmienka, avšak ak paradajky olúpeme, dosiahneme hladkú a lahodnú štruktúru)
Olúpeme paradajky – postup: paradajky zalejeme vriacou vodou, v ktorej ich ponecháme 2 min. Následne horúcu vodu zlejeme a ochladíme ich studenou vodou. Týmto spôsobom sa ich koža bude šúpať naozaj jednoducho. Pre ešte ľahšie lúpanie môžeme paradajky vopred narezať dokríža (v mieste presne oproti stopke, ale pozor! Narežeme len šupku, nie celú paradajku).
Paradajky vložíme do hrnca spolu s cesnakom, chlebom, olejom a soľou. Mixujeme dohladka (použiť môžeme ručný mixér, alebo domáceho robota).
Vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny, alebo pokiaľ salmorejo vychladne.
Uvaríme vajce na tvrdo, alebo na hniličku (vložíme ho do vriacej vody a varíme 4 min).
Podávame s nakrájaným vajíčkom. Môžeme dochutiť olivovým olejom. Tradičné salmorejo cordobés obsahuje aj šunku, takzvanú jamón serrano, ktorá je podobná ako napr. Schwarzwaldská šunka (avšak Schwarzwaldská šunka sa na rozdiel od jamón serrano údi).
Ochutiť môžeme aj opraženou cibuľkou.