Print Options:

Salmorejo cordobés – studená paradajková polievka plná živín

Porcie4 ServingsČas prípravy25 minsČas varenia2 hrsCelkový čas2 hrs 25 mins

Salmorejo zasýti viac ako gazpacho (podobná studená polievka). Prečo? Pretože salmorejo obsahuje navyše chlieb a extra panenský olivový olej. Olej mu dodáva lahodnú chuť. Pripravte si doma polievku priamo zo srdca Andalúzie!

Salmorejo cordobés (gazpacho) podávame s nakrájaným vajíčkom

 1,20 kg Zrelé paradajky
 130 g Chlieb bezlepkový (môže byť aj hocijaké iné pečivo)
 80 g Olivový olej (extra panenský)
 2 Cesnak
 1 Soľ
 4 Vajcia
 7 g Opražená cibuľka (voliteľné)
1

(Tento krok nie je podmienka, avšak ak paradajky olúpeme, dosiahneme hladkú a lahodnú štruktúru)
Olúpeme paradajky – postup: paradajky zalejeme vriacou vodou, v ktorej ich ponecháme 2 min. Následne horúcu vodu zlejeme a ochladíme ich studenou vodou. Týmto spôsobom sa ich koža bude šúpať naozaj jednoducho. Pre ešte ľahšie lúpanie môžeme paradajky vopred narezať dokríža (v mieste presne oproti stopke, ale pozor! Narežeme len šupku, nie celú paradajku).

2

Paradajky vložíme do hrnca spolu s cesnakom, chlebom, olejom a soľou. Mixujeme dohladka (použiť môžeme ručný mixér, alebo domáceho robota).

Všetky prísady vymixujeme dohladka

3

Vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny, alebo pokiaľ salmorejo vychladne.

4

Uvaríme vajce na tvrdo, alebo na hniličku (vložíme ho do vriacej vody a varíme 4 min).

5

Podávame s nakrájaným vajíčkom. Môžeme dochutiť olivovým olejom. Tradičné salmorejo cordobés obsahuje aj šunku, takzvanú jamón serrano, ktorá je podobná ako napr. Schwarzwaldská šunka (avšak Schwarzwaldská šunka sa na rozdiel od jamón serrano údi).
Ochutiť môžeme aj opraženou cibuľkou.

Salmorejo cordobés (gazpacho) podávame s nakrájaným vajíčkom

Nutričné hodnoty

Servings 4