Najlepší vaječný likér s rumom (bez laktózy)

AutorHanka
Hodnotenie DifficultyZačiatočník

Niekto si nevie Vianoce bez likéru ani predstaviť. No vaječný likér chutí aj v lete 😀 Na prípravu môžeme použiť biely alebo hnedý rum (podľa preferencií). Oba chutia skvele!

Najlepší vaječný likér s rumom (bez laktózy)
Porcie20 Servings
Čas prípravy15 mins
 6 Vaječné žĺtka
 1 Vanilkový cukor
 150 g Med
 400 ml Kokosové mlieko
 375 g Rum
Nepovinné
 Vanilka
1

Poriadne vyšľaháme žĺtka a vanilkový cukor. Pridáme med a kokosové mlieko. Všetky zložky miešame až do zhustnutia (5 - 10 min).

2

Nakoniec pridáme rum a ešte chvíľku šľaháme.

3

Prelejeme do čistej fľaše a skladujeme v chlade. Týmto receptom získame zhruba 1 l vaječného likéru.

Varený likér
4

Ak sa obávate salmonely, môžete žĺtka aj tepelne upraviť:
Zmiešame žĺtka, vanilkový cukor a kokosové mlieko. Vyšľaháme a zahrejeme na max 80 °C.

5

Ochladíme na 30 - 40 °C a pridáme med. Šľaháme do zhustnutia. Nakoniec pridáme rum a poriadne premiešame.

Tipy

  • Vaječný likér môžete okoštovať hneď po príprave, no odporúčam ho nechať odležať aspoň 1 deň (ideálne týždeň). Získa lepšiu konzistenciu - trochu stuhne a bude hustejší. Tým pádom aj jeho chuť sa v ústach bude rozvíjať dlhšie 🙂 Za túto dobu sa jeho jednotlivé zložky pekne premiešajú (čo je ďalšie plus ku skvelej chuti).
  • Pred použitím poriadne pretrepte! Vznikne pena vďaka ktorej bude nadýchanejší.
  • Pri príprave sme použili o polovicu menej sladidiel ako sa bežne v receptoch používa. Napriek tomu je vaječný likér veľmi sladký a dalo by sa kľudne použiť ešte menej medu. Vaječný likér nemusí byť zďaleka taký kalorický a môže obsahovať zdravší "cukor" (napríklad v podobe medu, ktorý je pre nás prirodzenejší, alebo zdravšie náhrady cukru - xylitol, či erythritol).
  • V prípade tepelnej úpravy med pridávame až po ochladení (pretože v teple by mohlo dôjsť ku degradácií živín v ňom obsiahnutých).

Ingrediencie

 6 Vaječné žĺtka
 1 Vanilkový cukor
 150 g Med
 400 ml Kokosové mlieko
 375 g Rum
Nepovinné
 Vanilka

Postup

1

Poriadne vyšľaháme žĺtka a vanilkový cukor. Pridáme med a kokosové mlieko. Všetky zložky miešame až do zhustnutia (5 - 10 min).

2

Nakoniec pridáme rum a ešte chvíľku šľaháme.

3

Prelejeme do čistej fľaše a skladujeme v chlade. Týmto receptom získame zhruba 1 l vaječného likéru.

Varený likér
4

Ak sa obávate salmonely, môžete žĺtka aj tepelne upraviť:
Zmiešame žĺtka, vanilkový cukor a kokosové mlieko. Vyšľaháme a zahrejeme na max 80 °C.

5

Ochladíme na 30 - 40 °C a pridáme med. Šľaháme do zhustnutia. Nakoniec pridáme rum a poriadne premiešame.

Najlepší vaječný likér s rumom (bez laktózy)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *