Niekto si nevie Vianoce bez likéru ani predstaviť. No vaječný likér chutí aj v lete 😀 Na prípravu môžeme použiť biely alebo hnedý rum (podľa preferencií). Oba chutia skvele!
Poriadne vyšľaháme žĺtka a vanilkový cukor. Pridáme med a kokosové mlieko. Všetky zložky miešame až do zhustnutia (5 - 10 min).
Nakoniec pridáme rum a ešte chvíľku šľaháme.
Prelejeme do čistej fľaše a skladujeme v chlade. Týmto receptom získame zhruba 1 l vaječného likéru.
Ak sa obávate salmonely, môžete žĺtka aj tepelne upraviť:
Zmiešame žĺtka, vanilkový cukor a kokosové mlieko. Vyšľaháme a zahrejeme na max 80 °C.
Ochladíme na 30 - 40 °C a pridáme med. Šľaháme do zhustnutia. Nakoniec pridáme rum a poriadne premiešame.
Tipy
- Vaječný likér môžete okoštovať hneď po príprave, no odporúčam ho nechať odležať aspoň 1 deň (ideálne týždeň). Získa lepšiu konzistenciu - trochu stuhne a bude hustejší. Tým pádom aj jeho chuť sa v ústach bude rozvíjať dlhšie 🙂 Za túto dobu sa jeho jednotlivé zložky pekne premiešajú (čo je ďalšie plus ku skvelej chuti).
- Pred použitím poriadne pretrepte! Vznikne pena vďaka ktorej bude nadýchanejší.
- Pri príprave sme použili o polovicu menej sladidiel ako sa bežne v receptoch používa. Napriek tomu je vaječný likér veľmi sladký a dalo by sa kľudne použiť ešte menej medu. Vaječný likér nemusí byť zďaleka taký kalorický a môže obsahovať zdravší "cukor" (napríklad v podobe medu, ktorý je pre nás prirodzenejší, alebo zdravšie náhrady cukru - xylitol, či erythritol).
- V prípade tepelnej úpravy med pridávame až po ochladení (pretože v teple by mohlo dôjsť ku degradácií živín v ňom obsiahnutých).
Ingrediencie
Postup
Poriadne vyšľaháme žĺtka a vanilkový cukor. Pridáme med a kokosové mlieko. Všetky zložky miešame až do zhustnutia (5 - 10 min).
Nakoniec pridáme rum a ešte chvíľku šľaháme.
Prelejeme do čistej fľaše a skladujeme v chlade. Týmto receptom získame zhruba 1 l vaječného likéru.
Ak sa obávate salmonely, môžete žĺtka aj tepelne upraviť:
Zmiešame žĺtka, vanilkový cukor a kokosové mlieko. Vyšľaháme a zahrejeme na max 80 °C.
Ochladíme na 30 - 40 °C a pridáme med. Šľaháme do zhustnutia. Nakoniec pridáme rum a poriadne premiešame.