Vajce na tvrdo – čas varenia, nutričné hodnoty

Na víkendové pohodové raňajky sú vajíčka ako stvorené. Každý má rád vajíčka v inej podobe – či už v praženici, ako vajce na mäkko alebo na tvrdo. Vedeli ste, že existujú až 2 spôsoby, ako sa dá uvariť vajce natvrdo?

Zaujíma vás, koľko kalórií má vajce na tvrdo, ako ho čo najjednoduchšie ošúpať a aký je jeho čas varenia? Všetko sa dozviete v našom článku.

Čas varenia vajca na tvrdo

Koľko minút treba variť vajce na tvrdo?

Prečítajte si presný postup ⮯

Na varenie vajíčok si vyberte dostatočne veľký hrniec, aby boli celé ponorené vo vode a zároveň aby do seba navzájom neudierali.

Vajce na tvrdo sa dá pripraviť týmito spôsobmi:

  1. Prvý spôsob, ako môžete uvariť vajce na tvrdo je vložiť ho do vriacej vody, následne trochu stíšiť plameň a variť ho po dobu 9 – 10 minút. Po 9 minútach dostanete vajíčko, ktorého žĺtka sú ešte mierne mäkké, po 10 minútach je už komplet uvarené.
  2. Druhý spôsob je ponorenie vajíčok rovno do studenej vody – takto znížite šancu, že vám po vybratí z chladničky v horúcej vode popraská a vytečie. Od bodu varu vajíčka varte 7 – 8 minút. Čas varenia závisí od nadmorskej výšky, počtu vajíčok, veľkosti hrnca a podobne.

Vajce na tvrdo čas vareniaAk vajíčko neskonzumujete v ten deň, uchovávajte ho v chladničke. Malo by byť skonzumované maximálne do 5 dní od uvarenia, ideálne však čo najskôr. Vajíčko uchovávajte v uzavretej nádobe, aby od neho nenapáchli potraviny.

Ak sa vám stáva, že vám vajíčka často praskajú (či už pri prvej alebo druhej metóde), do vody nalejte lyžicu octu. Rovnako by mala fungovať aj lyžička soli, ktorá zároveň uľahčí šúpanie vajíčka.

Ak by ste vajíčko varili dlhšie ako 12 minút, okolo žĺtka by sa mohlo vytvoriť tmavé, šedo-zelené zafarbenie a vajce by mali sírovitú chuť. Preto si vždy pre istotu nastavte časomieru.

Ako ošúpať vajce na tvrdo

Po uvarení je dôležité vajíčka z horúcej vody ihneď vybrať a dať pod tečúcu studenú vodu aspoň na 1 minútu. Potom ich nechajte ponorené v studenej vode ďalšie dve minúty, až následne ich ošúpte.

Vajíčkom buchnite o kuchynskú linku a začnite ho čistiť od širšieho konca. Pre prípad, že by na vajíčku ostala malá čiastočka zo škrupinky vajce vždy po očistení ešte raz prepláchnite vodou.

Ako správne ošúpať vajce natvrdoPonorenie do studenej vody uľahčí šúpanie, no slúži aj ako prevencia vzniku šedých škvŕn okolo žĺtka vajíčka. Ďalším trikom, ako si uľahčiť šúpanie je pridať trošku sódy bikarbóny do vody, v ktorej sa vajíčka varia.

A čo robiť, ak ste už vajíčka uvarili a zistili ste, že sa vám ťažko šúpu?

Škrupinu na vajíčku prasknite, no nešúpte ho. Následne ho ponorte do vody. Tá sa dostane cez prasklinku a uľahčí vám následné ošúpanie vajca natvrdo.

V prípade že pripravujete vajce na tvrdo vo vyšších nadmorských výškach, od bodu varu znížte teplotu o pár stupňov a vajíčka varte dlhšie – približne 10 – 12 minút.

Najproblematickejšie sa šúpu čerstvé vajíčka, niekoľkodňové vajíčka sa čistia jednoduchšie. Preto ak plánujete variť veľa vajíčok, napríklad na Veľkú noc, kúpte si ich zopár dní dopredu. V prípade, že potrebujete uvariť čerstvé vajíčka, a chcete si uľahčiť ich ošúpanie, stačí keď ich 15 minút naparíte. Do hrnca s parným dnom nalejte dostatok vody, priveďte do varu a umiestnite vajíčka. Následne po štvrť hodinke sú pripravené na ošúpanie.

Nutričné hodnoty vajca na tvrdo

V jednom natvrdo uvarenom vajíčku nájdete:

  • 6 g proteínov – obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny (denná doporučená dávka proteínov pre ženy je 46 g, pre mužov 56 g)
  • 5 g celkových tukov, z toho je 1,7 gramu nasýtených tukov a 212 miligramov cholesterolu (denný príjem cholesterolu by mal byť do 300 miligramov, takže môžete bezpečne denne skonzumovať jedno vajce)
  • okrem toho je vajce bohatým zdrojom kyseliny listovej, železa, zinku, vitamínu E
  • v žĺtku sa nachádza 10 % dennej doporučenej dávky vitamínu D

* Tieto nutričné hodnoty platia pre asi 60 g uvarené vajíčko.

Koľko kalórií má vajce na tvrdo?

Ak chudnete, určite vás zaujíma, koľko kalórií má vajce na tvrdo. Alebo vás to zaujíma len zo zvedavosti. Jedno vajce na tvrdo obsahuje 78 kalórií, no energeticky vás dostatočne zasýti. Preto je konzumácia vajec v adekvátnom množstve vhodná pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Zároveň je vhodná aj pre športovcov, pretože im dodá potrebnú energiu a dôležité proteíny.

Nutričné hodnoty na 60 g

Kalórie 78 kcal
Bielkoviny 6 g
Sacharidy 0,6 g
Tuky 5 g
z toho nasýtené tuky 1,7 g
Cholesterol 193 mg
Sodík 62 mg
Draslík 63 mg
Vápnik 25 mg
Horčík 5 mg

Záver

Vajíčko na tvrdo sa varí 7 – 10 minút, v závislosti od toho, ktorý spôsob prípravy zvolíte. Na to, ako správne ošúpať vajce natvrdo existuje viacero trikov – jedným z nich je napríklad pridanie sódy bikarbóny do vody, alebo chladenie vajíčka ihneď po uvarení. Vajce na tvrdo môžete zjesť s chlebom, pridať ho do šalátu, polievky alebo si z neho môžete urobiť vajíčkovú pomazánku.

Viete, ako dlho treba variť vajce na mäkko? Zistite, aký čas je potrebný na to, aby ste pripravili ideálne vajce na mäkko a na hniličku.

Zdroje:

livestrong.com

simplyrecipes.com

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *