Olivový olej je zdravšia verzia iných rastlinných olejov, ktoré nemajú na náš organizmus také zdravotné účinky. Liečivé účinky olivového oleja poznali už starovekí Gréci a obyvatelia južných krajín ho bežne používajú na všetky typy varenia.
Aké je použitie olivového oleja v našich kuchyniach ale aj inde sa dozviete v tomto článku.
Pozrieť BIO olivový olej v eshope
Liečivé účinky olivového oleja
Tuky v našej strave nie sú len škodlivé. Je však dôležité zamerať sa na tie zdraviu prospešné – napríklad tuky obsiahnuté v olivovom oleji.
Zloženie olivového oleja je nasledovné:
- 73 % mononenasýtené tuky (napr. kyselina olejová – ktorá má na naše telo veľmi prospešné účinky)
- 15 % nasýtené tuky
- 9 % omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
Kyselina olejová pravdepodobne dokáže redukovať zápal a tiež funguje ako prevencia rakoviny. Protizápalová látka v olivovom oleji je oleokantal.
Ak hľadáte perfektný zdroj antioxidantov, siahnite po olivovom oleji. Je plný na vitamíny E a K, ktoré majú silné antioxidačné účinky, čím fungujú ako prevencia viacerých ochorení.
Známe sú aj liečivé účinky olivového oleja na zdravie nášho srdca. Vo veľkej štúdii na 841 000 pacientoch bolo potvrdené, že olivový olej znižuje riziko cievnej mozgovej príhody a ochorení srdca [1].
Použitie olivového oleja
Olivový olej sa používa v kuchyni na:
- dochutenie šalátov, polievok
- môžete ho použiť na marinádu na mäso, ryby, zeleninu
- preliať ním uvarené cestoviny alebo ryžu
- varenie
- vyprážanie
+ čokoľvek iné, čo vás napadne. Mnoho ľudí si myslí, že olivový olej nie je vhodný na tepelnú úpravu, nie je to však pravda. Viac si prečítate v článku Je olivový olej vhodný na vyprážanie a varenie?
Olivový olej však môžete použiť aj ako kozmetický prostriedok. Výborný je mierne zahriaty na suché končeky vlasov. V kombinácii s trstinovým cukrom si vyrobíte príjemný peeling na pery (alebo aj celé telo). Olivovým olejom si môžete odličovať aj tvár a oči, odporúčame to však len pri suchej tvári.
Záver
Olivový olej ako liek sa využíva v krajinách juhu už dlhú dobu. Aj na Slovensku sa pomaly ale isto stal olivový olej súčasťou našich kuchýň. Pre svoje pozitívne účinky na zdravie ho odporúčame konzumovať denne, no v adekvátnej miere. Jeho použitie je naozaj široké – využiť ho môžete aj na rôzne domáce skrášľovacie procedúry.
TIP: Extra panenský olivový olej BIO
- olivový olej BIO akosti, bez pesticídov a herbicídov
- za studena lisovaný, len mechanicky spracovaný
- výrazná aróma a chuť, odroda olív hojiblanca
- ocenenia zo svetových súťaží
- extrémne nízka kyslosť 0,1 % (vysoká stabilita proti oxidácii)
Zdroje:
[1] – Mononenasýtené mastné kyseliny, olivový olej a zdravotný stav: systematický prehľad a metaanalýza kohortových štúdií.