Je olivový olej vhodný na vyprážanie a varenie?

O kvalitách a výhodách olivového oleja sa hovorí už dlhšiu dobu. Ľudí čím ďalej viac zaujíma stravovanie s dôrazom na podporu zdravia a prechádzanie civilizačných ochorení.

Olivový olej je šikovný pomocník, ak ste sa rozhodli zlepšiť kvalitu vášho stravovania. Väčšina ľudí si myslí, že olivový olej nie je vhodný do teplej kuchyne. Nižšie sa dočítate, či je to naozaj tak.

Olivový olej na vyprážanie – áno či nie?

Napriek mnohým fámam, ktoré o olivovom oleji kolujú vás pravdepodobne prekvapíme. Jeho zdravotné benefity sú vyššie aj pri vyprážaní (v porovnaní s inými typmi olejov).  Taktiež nie je pravda, že všetky typy vyprážania sú škodlivé.

To, či je vyprážané jedlo ľahko stráviteľné, alebo sa s ním váš žalúdok potrápi, záleží od viacerých faktorov. Sú nimi napríklad typ oleja, ktorý použijete, ale aj koľko ho použijete a ako dlho jedlo vyprážate.

Olivový olej je teda vhodný na vyprážanie, no používajte ho v adekvátnych množstvách a zároveň si ustriehnite čas vyprážania.

A čo olivový olej na varenie?

Kvalitný extra panenský olivový olej je vhodný aj na varenie. Procesom varenia sa zdraviu prospešné látky nekazia, a teda ho môžete používať ako obyčajný olej. Je však dôležité upozorniť, že pri vyšších teplotách sa môže jeho chuť zmeniť, čo ovplyvní celkovú chuť pripravovaného jedla.

Pri určovaní vhodnosti oleja na varenie sa berú do úvahy 2 faktory: teplota, pri ktorej sa olej prepaľuje a stabilita voči oxidácii. Olivový olej sa preukázal v obidvoch bodoch účinnejší ako ostatné rastlinné oleje, napríklad sójový alebo repkový. 

Záver

Olivový olej je extrémne zdravá potravina, ktorú odporúčame zaradiť do bežného denného stravovania. Je plný zdravých tukov a esenciálnych aminokyselín, funguje ako antioxidant ale aj ako prevencia srdcovo – cievnych ochorení. Tvrdenia, že olivový olej zhoršuje svoju kvalitu a pod vplyvom vysokých teplôt oxiduje sa ukázali ako nepravdivé mýty. Preto sa olivový olej môže použiť na varenie aj na vyprážanie.

TIP: Olivový olej panenský BIO

  • lisovaný za studena v BIO a RAW kvalite
  • zdroj zdravých tukov, prírodných antioxidantov, vitamínu E, fytosterolov a flavonoidov
  • vhodný do teplej aj studenej kuchyne, môžete použiť do šalátov, zálievok, na marinády, či na varenie

Zdroje:

healthline.com

internationaloliveoil.org

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *