Shakshuka – recept na skvelé paleo jedlo z Tuniska

AutorHanka
Hodnotenie DifficultyZačiatočník

Zdravý a neskutočne chutný recept na orientálne jedlo - Shakshouka. Shakshuka sa hodí na raňajky, obed, či večeru. Skladá sa len z vajíčok, čerstvých paradajok a papriky, ktoré vhodne dokoreníme.

Shakshuka - skvelé paleo jedlo z Tuniska
Porcie3 Servings
Čas prípravy10 minsČas varenia35 minsCelkový čas45 mins
 1 Veľká cibuľa (asi 250 g)
 3 Paprika (asi 200 g)
 4 Cesnak
 Soľ, čierne korenie, kurkuma
 1 Rasca
 350 g Paradajky
 6 Vajcia (S)
 5 g Petržlenová vňať
 1 Červená mletá paprika
Voliteľné
 Chilli/kajenská paprika
 60 g Paradajková omáčka
1

Na rozohriaty olej pridáme nakrájanú cibuľu, zelenú papriku, cesnak, čierne korenie, rascu a soľ.

2

Varíme pod pokrývkou až pokiaľ zelenina nezmäkne (asi 10 minút).

3

Pridáme paradajky (ak preferujete jemnejšiu textúru, môžete v tomto kroku pridať aj paradajkovú omáčku). Dusíme pod pokrievkou.

4

O cca 10 min sa za jemného vretia začne vyparovať šťava z paradajok. Vtedy zmes ochutnáme a môžeme dokoreniť podľa chuti.

5

Pomocou varešky vytvoríme v zmesi 6 zárezov (válovov). Do týchto zárezov postupne pridáme vajcia (jemne, nech žĺtko zostane vcelku).

6

Stlmíme plameň a zakryjeme pokrievkou. Varíme až pokiaľ bielka vajíčok nezblednú, avšak žĺtko by malo stále zostať polotekuté (asi 5 - 8 min).

7

Nakoniec pridáme červenú mletú papriku a čerstvú petržlenovú vňať. Ak máte petržlenovú vňať radi (ako aj ja) kľudne jej pridajte viac.

Tipy

  • Petržlenovú vňať môžete mať vždy "čerstvú" poruke. Stačí keď umyjete zväzok vňate a zamrazíte v mrazničke. Takto ju môžete použiť vždy, keď ju budete potrebovať. Netreba ju ani krájať, pretože skrehnutá sa odlamuje naozaj ľahko.
  • Paradajky nie je potrebné krájať. Keď ich chvíľku podusíme, zmäknú natoľko, že sa s nimi ľahko manipuluje.
  • Množstvo vajec si samozrejme vieme upraviť podľa počtu ľudí, pre ktorých pripravujeme.
  • Podávame samotné ako hlavné jedlo, poprípade s krajcom chleba (ideálne čerstvým, chrumkavým).

Rôzne typy jedla Shakshuka

Toto jedlo existuje vo viacerých obmenách (podľa oblasti, v ktorej je pripravované).

Podľa vašich preferencií môžete obmeniť zeleninu, koreniny, či dokonca pridať navyše ingrediencie ako feta syr alebo korenené mäso.

Medzi ďalšiu zeleninu používanú pri príprave Shakshuky patria napríklad:

  • čierne olivy
  • artičoky
  • fazuľa
  • alebo zemiaky (populárne v Tunisku)

Ingrediencie

 1 Veľká cibuľa (asi 250 g)
 3 Paprika (asi 200 g)
 4 Cesnak
 Soľ, čierne korenie, kurkuma
 1 Rasca
 350 g Paradajky
 6 Vajcia (S)
 5 g Petržlenová vňať
 1 Červená mletá paprika
Voliteľné
 Chilli/kajenská paprika
 60 g Paradajková omáčka

Postup

1

Na rozohriaty olej pridáme nakrájanú cibuľu, zelenú papriku, cesnak, čierne korenie, rascu a soľ.

2

Varíme pod pokrývkou až pokiaľ zelenina nezmäkne (asi 10 minút).

3

Pridáme paradajky (ak preferujete jemnejšiu textúru, môžete v tomto kroku pridať aj paradajkovú omáčku). Dusíme pod pokrievkou.

4

O cca 10 min sa za jemného vretia začne vyparovať šťava z paradajok. Vtedy zmes ochutnáme a môžeme dokoreniť podľa chuti.

5

Pomocou varešky vytvoríme v zmesi 6 zárezov (válovov). Do týchto zárezov postupne pridáme vajcia (jemne, nech žĺtko zostane vcelku).

6

Stlmíme plameň a zakryjeme pokrievkou. Varíme až pokiaľ bielka vajíčok nezblednú, avšak žĺtko by malo stále zostať polotekuté (asi 5 - 8 min).

7

Nakoniec pridáme červenú mletú papriku a čerstvú petržlenovú vňať. Ak máte petržlenovú vňať radi (ako aj ja) kľudne jej pridajte viac.

Shakshuka – recept na skvelé paleo jedlo z Tuniska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *