Zdravý a neskutočne chutný recept na orientálne jedlo - Shakshouka. Shakshuka sa hodí na raňajky, obed, či večeru. Skladá sa len z vajíčok, čerstvých paradajok a papriky, ktoré vhodne dokoreníme.
Na rozohriaty olej pridáme nakrájanú cibuľu, zelenú papriku, cesnak, čierne korenie, rascu a soľ.
Varíme pod pokrývkou až pokiaľ zelenina nezmäkne (asi 10 minút).
Pridáme paradajky (ak preferujete jemnejšiu textúru, môžete v tomto kroku pridať aj paradajkovú omáčku). Dusíme pod pokrievkou.
O cca 10 min sa za jemného vretia začne vyparovať šťava z paradajok. Vtedy zmes ochutnáme a môžeme dokoreniť podľa chuti.
Pomocou varešky vytvoríme v zmesi 6 zárezov (válovov). Do týchto zárezov postupne pridáme vajcia (jemne, nech žĺtko zostane vcelku).
Stlmíme plameň a zakryjeme pokrievkou. Varíme až pokiaľ bielka vajíčok nezblednú, avšak žĺtko by malo stále zostať polotekuté (asi 5 - 8 min).
Nakoniec pridáme červenú mletú papriku a čerstvú petržlenovú vňať. Ak máte petržlenovú vňať radi (ako aj ja) kľudne jej pridajte viac.
Tipy
- Petržlenovú vňať môžete mať vždy "čerstvú" poruke. Stačí keď umyjete zväzok vňate a zamrazíte v mrazničke. Takto ju môžete použiť vždy, keď ju budete potrebovať. Netreba ju ani krájať, pretože skrehnutá sa odlamuje naozaj ľahko.
- Paradajky nie je potrebné krájať. Keď ich chvíľku podusíme, zmäknú natoľko, že sa s nimi ľahko manipuluje.
- Množstvo vajec si samozrejme vieme upraviť podľa počtu ľudí, pre ktorých pripravujeme.
- Podávame samotné ako hlavné jedlo, poprípade s krajcom chleba (ideálne čerstvým, chrumkavým).
Rôzne typy jedla Shakshuka
Toto jedlo existuje vo viacerých obmenách (podľa oblasti, v ktorej je pripravované).
Podľa vašich preferencií môžete obmeniť zeleninu, koreniny, či dokonca pridať navyše ingrediencie ako feta syr alebo korenené mäso.
Medzi ďalšiu zeleninu používanú pri príprave Shakshuky patria napríklad:
- čierne olivy
- artičoky
- fazuľa
- alebo zemiaky (populárne v Tunisku)
Ingrediencie
Postup
Na rozohriaty olej pridáme nakrájanú cibuľu, zelenú papriku, cesnak, čierne korenie, rascu a soľ.
Varíme pod pokrývkou až pokiaľ zelenina nezmäkne (asi 10 minút).
Pridáme paradajky (ak preferujete jemnejšiu textúru, môžete v tomto kroku pridať aj paradajkovú omáčku). Dusíme pod pokrievkou.
O cca 10 min sa za jemného vretia začne vyparovať šťava z paradajok. Vtedy zmes ochutnáme a môžeme dokoreniť podľa chuti.
Pomocou varešky vytvoríme v zmesi 6 zárezov (válovov). Do týchto zárezov postupne pridáme vajcia (jemne, nech žĺtko zostane vcelku).
Stlmíme plameň a zakryjeme pokrievkou. Varíme až pokiaľ bielka vajíčok nezblednú, avšak žĺtko by malo stále zostať polotekuté (asi 5 - 8 min).
Nakoniec pridáme červenú mletú papriku a čerstvú petržlenovú vňať. Ak máte petržlenovú vňať radi (ako aj ja) kľudne jej pridajte viac.