Neviete, ako pripraviť dokonalý steak?
Alebo to viete, ale chcete si rozšíriť obzory? Zistite, aké sú druhy steakov a koľko času potrebujete ku ich perfektnej úprave.
Obsah článku (Navigácia)
Na úvod popíšeme zopár tipov, ktoré vám pomôžu pri príprave dokonalého steaku.
Prečítajte si rady, ktoré vám pomôžu k príprave steaku, ktorý vás ešte dlho bude lákať v snoch:
Tipy
Na čo treba myslieť?
Mäso nesmie byť studené
Mäso určené na prípravu steaku vždy dopredu vytiahnite z chladničky. Nedávajte ho na panvicu studené, ale dajte mu čas, nech sa prispôsobí teplote miestnosti. Zvyčajne sa odporúča nechať ho aspoň 30 minút pred prípravou mimo chladničky (alebo až pokiaľ sa jeho teplota nezníži na izbovú teplotu).
A čo marinovanie?
Kvalitné hovädzie mäso nie je potrebné marinovať. Úplne stačí ochutiť ho mletým čiernym korením a soľou. Niektorí odporúčajú mäso osoliť a okoreniť až po tepelnej úprave. Vyskúšajte si, ktorá úprava vám viac vyhovuje. Taktiež pri tomto druhu mäsa nie je nutné potierať gril/panvicu olejom, pretože mäso samo o sebe obsahuje tuk.
Tesne pred podávaním
Tepelne upravený steak by mal odpočívať pri izbovej teplote po dobu najmenej 5 minút (ideálne po dobu, ktorá sa rovná polovici času varenia). Prečo? Pretože počas tejto doby vlákna mäsa opätovne vstrebávajú šťavy, vďaka čomu bude steak jemný a šťavnatý.
Druhy steakov
Ako vyzerajú jednotlivo upravené steaky?
Poznáme tieto druhy:
- Rare: má tmavo-červenú farbu, je mäkký a jemne z neho vyteká šťava. Na dotyk cítiť mierny odpor.
- Medium-rare: má ružovejšiu farbu s trochou vytekajúcej ružovej šťavy. Je menej mäkký a mierne pružný.
- Medium: steak je uprostred bledo-ružový. Nevyteká z neho takmer žiadna šťava. Na dotyk je pevný a pružný.
- Well-done: je vidno iba zlomok ružovej farby, bez vytekania šťavy. Je pevný a pružný.
Doba prípravy
Pre 3,5 cm hrubý steak pripravený na panvici sa odporúča:
- Rare: približne 2 minúty a 15 sekúnd z každej strany
- Medium-rare: približne 3 minúty a 15 sekúnd na každej strane
- Medium: asi 4 minúty a 30 sekúnd na každej strane
Pre 2 cm hrubý steak:
- Rare: približne 1 minúta a 30 sekúnd z každej strany
- Medium-rare: približne 2 minúty z každej strany
- Medium: asi si 2 minúty a 15 sekúnd na každej strane
Pre well-done steak upravujte asi 4 – 5 minút na každej strane (v závislosti na hrúbke).
Ako zistíte, že steak je už podľa vašich predstáv?
Použiť môžete vaše prsty:
Keď je steak rare, bude na pocit mäkký, medium-rare bude mierne pružiť a pri well-done steaku budete cítiť jeho pevnosť. Ak si chcete byť istí, využite pri jeho príprave teplomer.