Vajíčka na mäkko sú obľúbeným jedlom, ktorým vyčaríte víkendovú pohodu. Vajíčka sa rovnako hodia aj na rýchle studené večere, prípadne ako pohostenie do obložených mís na oslavy.
V dnešnom článku sa dozviete, ako dlho variť vajcia na mäkko a ako správne pripraviť vajce na hniličku.
Obsah článku (Navigácia)
Tak, poďme sa pozrieť aký čas je potrebný na prípravu vajíčka na mäkko.
Ako dlho variť vajce na mäkko?
Správne uvarené vajíčka na mäkko majú pevné bielko a tekuté žĺtko. Uvariť vajce na mäkko je o trošku náročnejšie ako vajce na tvrdo, no nie je to nič komplikované.
Ako pripraviť vajce na mäkko?
Recept je nasledovný:
- Priveďte vodu k varu, následne do nej vložte vajcia a od tohto bodu si zmerajte čas. Dĺžka varenia závisí od počtu vajíčok, ktoré máte v hrnci. Ak varíte jedno až dve vajcia, na mäkko budú uvarené za 3 – 4 minúty. V prípade, že varíte viac vajec na mäkko, pridajte k tomu ešte zopár sekúnd.
- Druhá metóda je vložiť vajcia priamo do studenej vody. Znížite tak riziko popraskania vajíčka, no je dôležité ustriehnuť si čas. Hotové by mali byť vtedy, keď voda začne vrieť.
Vajíčka do vody vkladáme lyžicou, nie rukou. Mohli by ste sa popáliť, prípadne vajce praskne. Vajíčka musia byť úplne ponorené vo vode počas celej doby varenia, preto si dopredu zabezpečte dostatok vody v hrnci.
Vždy si nastavte časovač, aby ste vajce na mäkko neprevarili.
Ako pripraviť vajce na hniličku?
Vajce na hniličku ju prechodom medzi vajcom na tvrdo a vajcom na mäkko.
Žĺtko nie je úplne tuhé, no ani tekuté. Užijete si tak charakteristickú nedovarenú chuť žĺtka, ktorá pri vajíčku na tvrdo nie je taká výrazná.
Znova existujú dve metódy, ako vajce na hniličku pripraviť:
- Ak ho vložíte do vriacej vody, čas prípravy je 4 až 4,5 minúty.
- V prípade, že ho vložíte do studenej vody, čas prípravy je 2 minúty od bodu varu.
Príprava vajca na hniličku vyžaduje určité skúsenosti, no neobávajte sa toho. Pár varení a zistíte, aký je ideálny čas na prípravu. Aj dve rovnako veľké vajcia môžu potrebovať rôzny čas prípravy, preto experimentujte s časom a zistite, čo vám najviac vyhovuje.
Ako ošúpať vajce na mäkko?
Vôbec sa nemusíte trápiť tým, ako ošúpať vajce na mäkko. Stačí keď nožíkom naťuknete vrchnú čas a odlúpnete škrupinku. Následne vajíčko postavte do stojana na vajce a rovno servírujte. Konzumuje sa malou lyžičkou.
V prípade, že chcete vajce na mäkko ošúpať, postupujte rovnako ako pri vajci natvrdo. Vajce najskôr schlaďte dostatočne pod studenou tečúcou vodou, potom ho nechajte v studenej vode chvíľku postáť a potom začnite čistiť. Platí, že najhoršie sa šúpu najčerstvejšie vajíčka, pri pár dňových to ide lepšie.
Vajce na mäkko môžete uchovávať v chladničke po dobu 4 dní, no odporúčame vám ho konzumovať ešte čerstvé a teplé, napríklad s hriankou a syrom.
Záver
Už viete, ako dlho sa varí vajce na mäkko. Potrebuje 3 – 4 minúty v závislosti od jeho veľkosti. Na rozdiel od vajca na tvrdo sa nemusíte trápiť so šúpaním, stačí rozlomiť vrchnú škrupinku a servírovať ho v pohári na vajíčka. Vajcia na mäkko chutia najlepšie teplé, preliate maslom a jemne dosolené. Vajce na hniličku je prechodom medzi vajcom na mäkko a natvrdo. K príprave potrebuje asi 6 – 7 minút. Žĺtko ostáva delikátne a takto pripravené vajíčko je naozaj pochúťka.
Zdroje: