Javorový sirup je alternatívne sladidlo, ktoré sa teší svojej obľube hlavne v Spojených štátoch a Kanade. Kanada patrí medzi najväčších dodávateľov pravého javorového sirupu. Pochádza odtiaľ až 70 % svetovej produkcie.
Spoznajte zloženie a použitie tejto zdravej pochúťky a naučte sa, ako si kúpiť originálny javorový sirup, nie jeho nekvalitné napodobeniny.
Pozrieť javorový sirup v eshope
Obsah článku (Navigácia)
Výroba javorového sirupu
Javorový sirup získavame z miazgy kanadských javorov (Javor cukrový, Javor čierny, Javor červený). V chlade tieto druhy stromov skladujú škroby ukryté pred zimou v koreňoch. Na jar sa škroby premieňajú na cukor.
Javor sa následne nareže a cez malé otvory sa zbiera miazga. Najskôr sa z nej musí odpariť nadbytočná voda, aby ostal len koncentrovaný sirup. Na výrobu jedného litra sirupu sa spotrebuje až 40 litrov miazgy.
Druhy sirupov
Javorový sirup sa vyrába v 3 kategóriách: variant A, B a C. Sirup triedy C má najintenzívnejšiu chuť a je najtmavší.
Chuť a použitie javorového sirupu
Javorový sirup má zaujímavú, karamelovo-orieškovú chuť.
- Vhodný je na typické kanadské lievance so sirupom.
- Použiť ho môžete aj na palacinky, do ovsenej, pšenovej, krupičnej alebo inej kaše.
- Osladiť si ním môžete aj biely jogurt, čím vytvoríte zdravú desiatu.
- Sirup je vhodný aj na pečenie.
- Nebojte sa ho však ani v slaných receptoch. Jeho použitie je viac než vítané na marinády mäsa a podobne.
Účinky javorového sirupu
Javorový sirup sa odporúča pri týchto zdravotných problémoch:
- pri vysokom LDL cholesterole
- pri srdcovocievnych ochoreniach
- na podporu tvorby bielych krviniek
- zápaly a zápalové ochorenia
- funguje ako prevencia aterosklerózy
- prispieva k správnemu vývoju chrupaviek a kostí v období rastu
Sirup je výborným zdrojom energie. Používa sa v dávke jedna lyžička denne. Ak ste cukrovkár, poraďte sa s vašim lekárom, či je toto sladidlo pre vás vhodné a aké účinky u vás môže vykazovať.
Zloženie javorového sirupu
V porovnaní s bielym stolovým cukrom je javorový sirup bohatší na vitamíny a antioxidanty.
80 ml javorového sirupu obsahuje:
- 7 % dennej odporučenej dávky (DOD) vápnika
- 7 % DOD železa
- 28 % DOD zinku
- 165 % DOD mangánu
Účinky javorového sirupu na chudnutie sú otázne. Je určite zdravší ako biely cukor, ale jeho pravidelnou konzumáciu určite neschudnete.
Cena a kvalita javorového sirupu
Pri kúpe javorového sirupu si dobre preštudujte etiketu. Bohužiaľ, v dnešnej dobe sa predáva aj nekvalitný pseudo-javorový sirup, ktorého zloženie vôbec nie je zdravé.
Pri posudzovaní kvality javorového sirupu sa hodnotí jeho farba a hustota.
Kanadský javorový sirup musí byť vyrobený čisto z javorov a musí obsahovať najmenej 66 % sacharózy. Na americký javorový sirup sú podmienky o niečo menej prísne.
- Bio javorový sirup grade C je vysoko kvalitný sirup stupňa C, vyrobený ekologickým poľnohospodárstvom. Pôvodom je z Kanady a neobsahuje žiadne prídavné látky, farbivá a konzervanty. Jeho cena je 7.59 €.
- Bio javorový sirup Grade A je tiež kanadský javorový sirup, no triedy A. Je tvorený len miazgou z javorových stromov. Môžete ho použiť na sladenie kávy, čaju, kaší ale aj pečenie. Perfektný je na vrch palaciniek alebo ako poleva zmrzliny. Jeho cena je 7.26 €.
- Známy je aj Neera sirup. Ten sa ale používa ako detoxikácia (detoxikačná kúra). Pri konzumácii tohto sirupu pri redukčnej diéte nebudete pociťovať hlad a zároveň doplníte výživné látky, minerály a antioxidanty. Sirup je zložený z javorového sirupu a palmového sirupu. Javorový sirup je bohatý na horčík a zinok, palmový zas na draslík a vápnik. Všetky tieto minerály sú nevyhnutné na správne fungovanie buniek a našich systémov, hlavne nervového.
V obchodoch so zdravou výživou si môžete kúpiť aj iné produkty s obsahom javorového sirupu: javorové cukríky, javorové maslo, javorový cukor alebo javorové želé.
Záver
Javorový sirup je určite zdravšia potravina ako biely cukor, no napriek tomu obsahuje vysoký podiel sacharózy. Vitamíny a antioxidanty, ktoré sú v ňom obsiahnuté odporúčame prijímať hlavne z ovocia a zeleniny, pretože v javorovom sirupe nie sú v dostatočných množstvách.
Javorový sirup je sladidlo podobné napríklad kokosovému cukru. V nadmerných množstvách sa nejedná o zdravé potraviny.