Javorový sirup – účinky, cena, výroba a použitie

Javorový sirup je alternatívne sladidlo, ktoré sa teší svojej obľube hlavne v Spojených štátoch a Kanade. Kanada patrí medzi najväčších dodávateľov pravého javorového sirupu. Pochádza odtiaľ až 70 % svetovej produkcie.

Spoznajte zloženie a použitie tejto zdravej pochúťky a naučte sa, ako si kúpiť originálny javorový sirup, nie jeho nekvalitné napodobeniny.

iconPozrieť javorový sirup v eshope

Výroba javorového sirupu

Javorový sirup získavame z miazgy kanadských javorov (Javor cukrový, Javor čierny, Javor červený). V chlade tieto druhy stromov skladujú škroby ukryté pred zimou v koreňoch. Na jar sa škroby premieňajú na cukor.

Javor sa následne nareže a cez malé otvory sa zbiera miazga. Najskôr sa z nej musí odpariť nadbytočná voda, aby ostal len koncentrovaný sirup. Na výrobu jedného litra sirupu sa spotrebuje až 40 litrov miazgy.

Druhy sirupov

Javorový sirup sa vyrába v 3 kategóriách: variant A, B a C. Sirup triedy C má najintenzívnejšiu chuť a je najtmavší.

Chuť a použitie javorového sirupu

Javorový sirup má zaujímavú, karamelovo-orieškovú chuť.

  1. Vhodný je na typické kanadské lievance so sirupom.
  2. Použiť ho môžete aj na palacinky, do ovsenej, pšenovej, krupičnej alebo inej kaše.
  3. Osladiť si ním môžete aj biely jogurt, čím vytvoríte zdravú desiatu.
  4. Sirup je vhodný aj na pečenie.
  5. Nebojte sa ho však ani v slaných receptoch. Jeho použitie je viac než vítané na marinády mäsa a podobne.

Účinky javorového sirupu

Javorový sirup sa odporúča pri týchto zdravotných problémoch:

  • pri vysokom LDL cholesterole
  • pri srdcovocievnych ochoreniach
  • na podporu tvorby bielych krviniek
  • zápaly a zápalové ochorenia
  • funguje ako prevencia aterosklerózy
  • prispieva k správnemu vývoju chrupaviek a kostí v období rastu

Sirup je výborným zdrojom energie. Používa sa v dávke jedna lyžička denne. Ak ste cukrovkár, poraďte sa s vašim lekárom, či je toto sladidlo pre vás vhodné a aké účinky u vás môže vykazovať.

Zloženie javorového sirupu

V porovnaní s bielym stolovým cukrom je javorový sirup bohatší na vitamíny a antioxidanty.

80 ml javorového sirupu obsahuje:

  • 7 % dennej odporučenej dávky (DOD) vápnika
  • 7 % DOD železa
  • 28 % DOD zinku
  • 165 % DOD mangánu
Javorový sirup napriek tomu obsahuje veľa sacharózy a preto ho používajte s mierou. Glykemický index javorového sirupu je pomerne vysoký, až 54. Na porovnanie, glukóza má glykemický index 100, sacharóza má GI 65. (sugar-and-sweetener-guide.com)

Účinky javorového sirupu na chudnutie sú otázne. Je určite zdravší ako biely cukor, ale jeho pravidelnou konzumáciu určite neschudnete.

Cena a kvalita javorového sirupu

Pri kúpe javorového sirupu si dobre preštudujte etiketu. Bohužiaľ, v dnešnej dobe sa predáva aj nekvalitný pseudo-javorový sirup, ktorého zloženie vôbec nie je zdravé.

Pri posudzovaní kvality javorového sirupu sa hodnotí jeho farba a hustota.

Kanadský javorový sirup musí byť vyrobený čisto z javorov a musí obsahovať najmenej 66 % sacharózy. Na americký javorový sirup sú podmienky o niečo menej prísne.

  • Bio Javorový sirupBio javorový sirup grade C je vysoko kvalitný sirup stupňa C, vyrobený ekologickým poľnohospodárstvom. Pôvodom je z Kanady a neobsahuje žiadne prídavné látky, farbivá a konzervanty. Jeho cena je 7.19 €.
  • Bio javorový sirup Grade A je tiež kanadský javorový sirup, no triedy A. Je tvorený len miazgou z javorových stromov. Môžete ho použiť na sladenie kávy, čaju, kaší ale aj pečenie. Perfektný je na vrch palaciniek alebo ako poleva zmrzliny. Jeho cena je 7.26 €.
  • Známy je aj Neera sirup. Ten sa ale používa ako detoxikácia (detoxikačná kúra). Pri konzumácii tohto sirupu pri redukčnej diéte nebudete pociťovať hlad a zároveň doplníte výživné látky, minerály a antioxidanty. Sirup je zložený z javorového sirupu a palmového sirupu. Javorový sirup je bohatý na horčík a zinok, palmový zas na draslík a vápnik. Všetky tieto minerály sú nevyhnutné na správne fungovanie buniek a našich systémov, hlavne nervového.
Niektoré aktuálne zdroje však uvádzajú, že delenie javorových sirupov na triedy A, B a C je už zastarané. V Kanade už existuje len jedna trieda sirupov, a to trieda A. Predošlé delenie javorových sirupov však nezmizlo, stále sa odlišujú v chuti a farbe. To, čo sa niekedy označoval ako javorový sirup triedy B sa dnes označuje skôr ako javorový sirup triedy A tmavšej farby a podobne. 

V obchodoch so zdravou výživou si môžete kúpiť aj iné produkty s obsahom javorového sirupu: javorové cukríky, javorové maslo, javorový cukor alebo javorové želé.

Záver

Javorový sirup je určite zdravšia potravina ako biely cukor, no napriek tomu obsahuje vysoký podiel sacharózy. Vitamíny a antioxidanty, ktoré sú v ňom obsiahnuté odporúčame prijímať hlavne z ovocia a zeleniny, pretože v javorovom sirupe nie sú v dostatočných množstvách.

Javorový sirup je sladidlo podobné napríklad kokosovému cukru. V nadmerných množstvách sa nejedná o zdravé potraviny.

Ak vás zaujímajú zdravšie sladidlá, prečítajte si tento článok o stévii. Stévia cukrová môže byť omnoho lepšou náhradou cukru. V článku zistíte, aká je jej chuť, glykemický index, či za akú cenu ju dostať kúpiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *