Aká je najlepšia omáčka a marináda na steak?

Niektorí ľudia tvrdia, že na steak netreba žiadnu omáčku… Bohate vraj postačí dobré korenie a soľ. No ak si omáčku pripravíte správne a zvolíte kvalitné ingrediencie, omáčka na steak bude perfektným zdokonalením vášho jedla.

Z čoho ju teda vyrobiť a aké sú najobľúbenejšie omáčky na steak si prečítate tu:

Ktorá je tá NAJ omáčka na steak?

Pri varení omáčky k steaku je dôležité mať na pamäti to, že nemá prekrývať chuť mäsa, len ju zvýrazňovať.

Omáčka na steak - Salsa verdeSalsa verde

Ak hľadáte naozaj rýchlu omáčku k steaku, ktorú dokonca nie je potrebné variť, vhodná je táto rýchlovka.

Najskôr nadrobno nasekáte petržlenovú vňať, mätu a pažítku. Následne pridáte malú lyžičku kapary, pár ančovičiek, jeden strúčik cesnaku, citrónovú šťavu a kvalitný olivový olej. Všetko dokopy pomixujte na krémovú hmotu. Takto pripravenou omáčkou následne prelejete steak.

Korenistá omáčka na steak

Niekedy sa táto omáčka vyskytovala v reštauráciách pomerne často, no v súčasnosti už nie je taká používaná. Jedným z dôvodov je, že pri jej príprave treba správne odhadnúť množstvo ingrediencií, inak môže kompletne prekryť chuť mäsa.

Najskôr si na panvici rozohrejete dve lyžice vínneho octu, pridáte 150 ml vývaru a omáčku zredukujete na polovičné množstvo. Následne pridáte korenie, povaríte až kým sa chute nespoja. A jednoduchá omáčka na steak je hotová!

Omáčka na steak - Teriyaki omáčkaTeriyaki omáčka

Pochádza z Japonska a je charakteristická kombináciou sladkej a pikantnej chuti.

Na jej prípravu však potrebujete špeciálne ázijské potraviny, ktoré nie všetci bežne majú. Pripravte si teda sójovú omáčku (5 lyžíc), saké (3 lyžice), mirin (2 lyžice), čerstvý zázvor (pol lyžice) a med (1 lyžicu).  Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a varte do zhustnutia, približne 5 minút. Do uvarenej omáčky môžete pridať nakrájanú jarnú cibuľku a dochutiť ju vašim obľúbeným korením.

Horčicová (pre začiatočníkov)

Ak ste kuchár začiatočník, prípadne ste len nestihli nakúpiť, táto omáčka z dvoch zložiek je výborné a rýchle riešenie.

Potrebujete dve lyžice horčice, najlepšie dijónskej, a 100 ml smotany na šľahanie. Ingrediencie zmiešajte a zahrejte do zovretia. Potom ju môžete ochutiť, napríklad 4 farebným korením.

Omáčka na steak - Bearnaise omáčkaBearnaise omáčka na steak

Podobná holandskej omáčke, no o niečo sofistikovanejšia. Príprava tejto omáčky si vyžaduje aspoň kúsok kuchárskych zručností.

Potrebujete: 2 vaječné žĺtky, 50 ml vývaru, šťavu z polovice citróna, štvrť šalotky, biele korenie, estragón, estragónový ocot zmiešame a zohrievame vo vodnom kúpeli. Postupne primiešame 200 g prepusteného masla (ghee). Je potrebné omáčku miešať, aby sa nevytvorili hrčky. Pri požadovanej konzistencii omáčku odstavíme a môžeme podávať.

Syrová omáčka

Rozpustite maslo (použiť môžete aj olivový olej), pridajte 1 lyžicu múky. Postupne pridajte 150 ml mlieka alebo smotany na varenie. Omáčku vymiešajte do hladka. Následne pridajte 50 g nivy, no použiť môžete akýkoľvek iný syr. Podávajte k steaku prepečenému podľa vašej chuti.

Chimichuri omáčka

Pre milovníkov pikantných omáčok na steak je určený tento recept:

1 strúčik cesnaku, 1 chilli papričku, koriander, petržlenovú vňať a 3 lyžice červeného vínneho octu. Ingrediencie zmixujte, pridajte olivový olej a znova premiešajte. Chimichuri omáčka na steak sa (podobne ako salsa verde) podáva za studena.

Omáčka na steak Diane (podľa Gordona Ramsayho)Omáčka na steak Diane (podľa Gordona Ramsayho)

Na panvici, na ktorej sme pred tým pripravili steaky podusíme cibuľku, zmes osolíme a okoreníme. Potom pridáme šampiňóny, pokrájané na tenké plátky, lyžicu masla a na drobno nakrájaný cesnak. Podlejem kúskom worchestrovej omáčky a primiešame dve lyžice dijónskej horčice. Následne pridáme 70 ml brandy, panvicu nakloníme a flambujeme. Po odparení alkoholu pridáme smotanu a na drobno nakrájanú petržlenovú vňať. K takto pripravenej omáčke pridáme steaky, mierne povaríme a môžeme konzumovať.

Marinády na steaky

Či už idete grilovať alebo mäso pripravujete klasicky na panvici, marináda zvýrazní chuť mäsa a dodá mu šťavnatosť. Tieto marinády sú k steaku najobľúbenejšie:

Jednoduchá bylinková marináda

Potrebujete na ňu tieto ingrediencie: 150 ml olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, rozmarín a tymián – ideálne čerstvý, no použiť môžete aj sušený. Marinádu pripravíte zmiešaním týchto surovín, následne do nej ponoríte umyté mäso a necháte v chladničke odstáť ideálne 12 hodín.

Medovo-zázvorová marináda

Fanúšikom rôznych kombinácii chutí sa bude tento recept určite páčiť.

Väčší zázvor ošúpte, nastrúhajte na jemno, zmiešajte s 6 strúčikmi cesnaku. Pridajte olivový olej, 4 polievkové lyžice medu, sójovú omáčku, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Mäso v takto pripravenej marináde sa marinuje aspoň jednu hodinu.

Jogurtová marináda na jahňacie mäso

Zmiešame 300 ml nesladeného bieleho jogurtu s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, 3 polievkovými lyžicami orientálneho korenia – napríklad garam masala, 1 strúčik cesnaku a soľ. Marinádu necháme odstáť v chladničke 30 minút.

Kari marináda ideálna na kuracie steaky

Potrebujeme 1 polievkovú lyžicu medu, 2 polievkové lyžice kari, 1 žĺtok, 4 lyžice olivového oleja a kúsok čerstvého nastrúhaného zázvoru. Na dochutenie stačí kúsok soli a mletého korenia.

Zhrnutie

Omáčka k steaku rozhodne patrí a správne pripravená dodá vášmu jedlu ešte lepšiu chuť. Podľa vašich preferencií si môžete vybrať jednoduchšiu, ktorú zvládnete aj za 5 minút a bez varenia, alebo komplikovanejšiu ako napríklad Bearnaise omáčku na steak. Na grilovanie sú perfektné marinády, ktoré je potrebné nechať odležať v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť k vaším vydareným steakom.

Aká je dobrá marináda a omáčka na steak?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *