Šťavnatý ryžový nákyp s broskyňami (recept bez cukru a bez mlieka)

AutorHanka
Hodnotenie DifficultyMierne pokročilý

Môj ryžový nákyp sa dá ľahko pripraviť aj bez mlieka. Ale chuťou vôbec nezaostáva! 🙂 Pripraviť ho môžete s rôznym ovocím (s jablkami, čerešňami, broskyňami, so slivkami, či s marhuľami). V tomto recepte nie je použitý ani žiaden cukor, no jeho chuť je aj tak skvelá. Na recepte si pochutia aj malí aj veľkí.

Šťavnatý ryžový nákyp s broskyňami (bez cukru a bez mlieka)
Porcie4 Servings
Čas prípravy15 minsČas varenia35 minsCelkový čas50 mins
 350 g Ryža
 Soľ a stévia
 200 g Kokosové mlieko
 25 g Brusnice (sušené)
 30 g Maslo
 3 Vajcia
 200 g Malý kompót (horčicový pohár)
1

Ryžu dáme variť. Pridáme štipku soli a stévie (voliteľne aj vanilkový extrakt).

2

Ku koncu varenia pridáme kokosové mlieko a brusnice a zamiešame. Chvíľu povaríme a ryžu necháme vychladnúť.

3

Roztopíme maslo a necháme ho mierne vychladnúť.

4

Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka pridáme k maslu a premiešame. Túto zmes vmiešame do vychladnutej ryže.

5

Z bielkov vyšľaháme sneh a tiež ho vmiešame do ryže.

6

Do vymastenej formy na pečenie dáme polovicu ryže. Precedený kompót rovnomerne rozložíme na ryžu. Potom pridáme aj druhú časť ryže.

7

Pečieme na 180 °C cca 35 minút (alebo do zlatista).

8

Podávať môžeme poliate šťavou z kompótu alebo so snehom (recept na ryžový nákyp so snehom napíšem inokedy).

Tipy

  • Ryžu nevaríme úplne domäkka. V rúre ešte sama dojde.
  • Vanilka síce nie je povinná, ale veľmi dobre chutí, hlavne v kombinácií s ryžou a kokosovým mliekom (používam ju napríklad aj do ryže v mlieku).
  • Brusnice sa v tomto recepte môžu nahradiť iným sušeným ovocím (hrozienkami, slivkami, ), alebo sa môžu úplne vynechať.
  • Ja som použila domáci kompót, v ktorom som presne vedela, aké má ingrediencie (bol bez cukru 🙂 ).

Ingrediencie

 350 g Ryža
 Soľ a stévia
 200 g Kokosové mlieko
 25 g Brusnice (sušené)
 30 g Maslo
 3 Vajcia
 200 g Malý kompót (horčicový pohár)

Postup

1

Ryžu dáme variť. Pridáme štipku soli a stévie (voliteľne aj vanilkový extrakt).

2

Ku koncu varenia pridáme kokosové mlieko a brusnice a zamiešame. Chvíľu povaríme a ryžu necháme vychladnúť.

3

Roztopíme maslo a necháme ho mierne vychladnúť.

4

Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka pridáme k maslu a premiešame. Túto zmes vmiešame do vychladnutej ryže.

5

Z bielkov vyšľaháme sneh a tiež ho vmiešame do ryže.

6

Do vymastenej formy na pečenie dáme polovicu ryže. Precedený kompót rovnomerne rozložíme na ryžu. Potom pridáme aj druhú časť ryže.

7

Pečieme na 180 °C cca 35 minút (alebo do zlatista).

8

Podávať môžeme poliate šťavou z kompótu alebo so snehom (recept na ryžový nákyp so snehom napíšem inokedy).

Šťavnatý ryžový nákyp s broskyňami (recept bez cukru a bez mlieka)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *