Môj ryžový nákyp sa dá ľahko pripraviť aj bez mlieka. Ale chuťou vôbec nezaostáva! 🙂 Pripraviť ho môžete s rôznym ovocím (s jablkami, čerešňami, broskyňami, so slivkami, či s marhuľami). V tomto recepte nie je použitý ani žiaden cukor, no jeho chuť je aj tak skvelá. Na recepte si pochutia aj malí aj veľkí.
Ryžu dáme variť. Pridáme štipku soli a stévie (voliteľne aj vanilkový extrakt).
Ku koncu varenia pridáme kokosové mlieko a brusnice a zamiešame. Chvíľu povaríme a ryžu necháme vychladnúť.
Roztopíme maslo a necháme ho mierne vychladnúť.
Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka pridáme k maslu a premiešame. Túto zmes vmiešame do vychladnutej ryže.
Z bielkov vyšľaháme sneh a tiež ho vmiešame do ryže.
Do vymastenej formy na pečenie dáme polovicu ryže. Precedený kompót rovnomerne rozložíme na ryžu. Potom pridáme aj druhú časť ryže.
Pečieme na 180 °C cca 35 minút (alebo do zlatista).
Podávať môžeme poliate šťavou z kompótu alebo so snehom (recept na ryžový nákyp so snehom napíšem inokedy).
Tipy
- Ryžu nevaríme úplne domäkka. V rúre ešte sama dojde.
- Vanilka síce nie je povinná, ale veľmi dobre chutí, hlavne v kombinácií s ryžou a kokosovým mliekom (používam ju napríklad aj do ryže v mlieku).
- Brusnice sa v tomto recepte môžu nahradiť iným sušeným ovocím (hrozienkami, slivkami, ), alebo sa môžu úplne vynechať.
- Ja som použila domáci kompót, v ktorom som presne vedela, aké má ingrediencie (bol bez cukru 🙂 ).
Ingrediencie
Postup
Ryžu dáme variť. Pridáme štipku soli a stévie (voliteľne aj vanilkový extrakt).
Ku koncu varenia pridáme kokosové mlieko a brusnice a zamiešame. Chvíľu povaríme a ryžu necháme vychladnúť.
Roztopíme maslo a necháme ho mierne vychladnúť.
Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka pridáme k maslu a premiešame. Túto zmes vmiešame do vychladnutej ryže.
Z bielkov vyšľaháme sneh a tiež ho vmiešame do ryže.
Do vymastenej formy na pečenie dáme polovicu ryže. Precedený kompót rovnomerne rozložíme na ryžu. Potom pridáme aj druhú časť ryže.
Pečieme na 180 °C cca 35 minút (alebo do zlatista).
Podávať môžeme poliate šťavou z kompótu alebo so snehom (recept na ryžový nákyp so snehom napíšem inokedy).