Či ich nazývate opekance alebo bobáľky, vždy sú skvelou pochúťkou 🙂 Vyskúšali ste ich už so všetkými príchuťami (s orechmi, makom alebo tvarohom)? Ak nie, určite odporúčam... Každá je jedinečná.
Kvások pripravíme tak, že najprv rozdrobíme droždie a zmiešame ho s 100 ml vlažného mlieka a 1 PL cukru.
Necháme nakysnúť na teplom mieste.
Múku so soľou zmiešame s kváskom. Necháme vykysnúť aspoň 30 min.
Cesto dobre vypracujeme a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Z cesta formujeme tenké 1 cm valčeky a naukladáme ich na plech.
Pečieme asi 11 min pri teplote 200 °C. Po upečení pokrájame valčeky na 2 cm kúsky. Takto vzniknuté opekance vložíme do misky.
Dáme zovrieť mlieko a polejeme ním opekance. Opekance posypeme obľúbenou posýpkou (makom, orechmi, či tvarom). Roztopíme maslo a polejeme ním opekance. Nakoniec opekance osladíme medom podľa chuti.
Ingrediencie
Postup
Kvások pripravíme tak, že najprv rozdrobíme droždie a zmiešame ho s 100 ml vlažného mlieka a 1 PL cukru.
Necháme nakysnúť na teplom mieste.
Múku so soľou zmiešame s kváskom. Necháme vykysnúť aspoň 30 min.
Cesto dobre vypracujeme a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Z cesta formujeme tenké 1 cm valčeky a naukladáme ich na plech.
Pečieme asi 11 min pri teplote 200 °C. Po upečení pokrájame valčeky na 2 cm kúsky. Takto vzniknuté opekance vložíme do misky.
Dáme zovrieť mlieko a polejeme ním opekance. Opekance posypeme obľúbenou posýpkou (makom, orechmi, či tvarom). Roztopíme maslo a polejeme ním opekance. Nakoniec opekance osladíme medom podľa chuti.