Cold-brew káva je nápojom pre skutočných fajnšmekrov. V letnom období príjemne schladí a jej chuť je nezameniteľná.
- vhodná alternatíva klasickej kávy, keď nemáte chuť na teplý nápoj
Navyše, káva chráni pečeň, pôsobí ako prevencia infarktu, či chráni proti cukrovke 2. typu. Tak prečo si nedopriať? 🙂
Pomelieme kávu (stupeň mletia nastavíme na najhrubší - nech má zhruba rovnakú hrúbku ako strúhanka).
Namletú kávu nasypeme do misky a pomaly zalejeme studenou vodou. Pomaly ale poriadne premiešame.
Misku prikryjeme utierkou a necháme aspoň 12 (ideálne 24) hodín odpočívať.
Zmes prefiltrujeme najprv cez sitko (odstránenie hrubej usadeniny) a potom cez kávový filter. Filter na kávu pred filtráciou prelejeme vriacou vodou (alternatívne môžete prefiltrovať cez lievik, v ktorom je látka).
Kávu skladujeme v uzatvárateľnej nádobe. V chladničke vydrží aj 3 týždne.
Káva na spôsob cold-brew (metóda nazývaná aj studená extrakcia) je proces lúhovania kávy vo vode pri dlhodobo chladnej teplote. Hrubé kávové zrnká sú namočené vo vode po dobu 12 a viac hodín. Voda sa zvyčajne udržiava pri izbovej teplote, ale často sa používa aj chladená voda. Po vylúhovaní sa nápoj filtruje pomocou papierového kávového filtra, jemného kovového sitka, French pressu a pod. Výsledkom je kávový koncentrát, ktorý sa pred podávaním môže riediť vodou alebo mliekom, podáva sa teplý/vychladený, zmiešaný s ľadom alebo rôzne ochutený.
Tipy
- Nastavte správnu hrúbku mletia - cold-brew totiž vyžaduje väčšiu hrúbku. Vďaka hrubšiemu mletiu nedôjde ku jej zhorknutiu.
- Vyšší pomer kávy ku vode - ideálny pomer kávy k vode je 1:8. Môžete s ním ľubovoľne experimentovať. Niektorí odporúčajú tento pomer zvýšiť na 1:5 v prospech množstva kávy.
- Filtrujte pomaly - najlepšie len pôsobením gravitácie. Vyhnite sa vyvíjaniu tlaku na kávu (stláčanie a pod.), pretože tým by sa do kávy mohli uvoľniť horké príchute.
- Ak je cold-brew káva príliš silná, môžete ju zriediť vodou, či klasickým alebo rastlinným mliekom.
Keďže káva cold-brew nikdy neprišla do kontaktu s ohrievanou vodou, proces vylúhovania vytvára chemicky a chuťovo odlišný profil od bežných spôsobov varenia kávy. Kávové zrná obsahujú množstvo zložiek, ktoré sú rozpustnejšie pri vyšších teplotách (napr. kofeín, mastné kyseliny a oleje). Príprava pri nižšej teplote vedie k nižšej kyslosti a nižšiemu obsahu kofeínu. Je asi o 65 - 70 % menej kyslá ako espreso alebo za horúca filtrovaná káva. Hoci sa metódou cold-brew vyextrahuje menej kofeínu, často sa používa vyšší pomer kávy k vode. To môže vykompenzovať tento rozdiel a v konečnom dôsledku obsahuje rovnaké množstvo kofeínu (niekedy aj väčšie).
Ingrediencie
Postup
Pomelieme kávu (stupeň mletia nastavíme na najhrubší - nech má zhruba rovnakú hrúbku ako strúhanka).
Namletú kávu nasypeme do misky a pomaly zalejeme studenou vodou. Pomaly ale poriadne premiešame.
Misku prikryjeme utierkou a necháme aspoň 12 (ideálne 24) hodín odpočívať.
Zmes prefiltrujeme najprv cez sitko (odstránenie hrubej usadeniny) a potom cez kávový filter. Filter na kávu pred filtráciou prelejeme vriacou vodou (alternatívne môžete prefiltrovať cez lievik, v ktorom je látka).
Kávu skladujeme v uzatvárateľnej nádobe. V chladničke vydrží aj 3 týždne.