Strukoviny sú supervýživnou súčasťou stravy. Žltý hrach patrí medzi strukoviny s vysokým obsahom bielkovín, enzýmov a vitamínov.
Hrach namočíme do vody aspoň na 5 hodín (ideálne cez noc). Pred varením zlejeme vodu a hrach ešte 2x premyjeme.
Do hrnca pridáme hrach a vodu (tak, nech je hrach celý ponorený).
Varíme a priebežne vyberáme penu (vďaka tomu nás nebude nafukovať).
Keď sa pena už netvorí, pridáme cibuľu, cesnak, korenie, kurkumu a soľ. Varíme do zmäknutia (asi 1 hod). V prípade, že sa vám odparí veľké množstvo vody, dolejte ju.
Po uvarení rozmixujeme hrach a zeleninu ponorným mixérom dohladka.
Namáčaním sa nielen zbavíme antinutrientov, ale hrach bude aj mäkší, vďaka čomu sa uvarí rýchlejšie. Namáčanie vopred a dôkladné premývanie je dôležité najmä pre histaminikov, a preto ho nepodceňujte.
Namáčanie spolu s vyberaním peny počas varenia prispievajú k tomu, aby vás zo strukovín nenafukovalo.
Žltý hrach sa skvele hodí napríklad:
- s vajcom na tvrdo a opraženou cibuľkou
- pre mäsožravcov s údeným mäsom alebo párkami
- a s chlebom pre tých, ktorí si nevedia predstaviť polievku či prívarok bez chleba
Ak chcete mať z polievky hrachový prívarok, odporúčam nepridať viac než 1,5 l vody na 500 g hrachu.
Ingrediencie
Postup
Hrach namočíme do vody aspoň na 5 hodín (ideálne cez noc). Pred varením zlejeme vodu a hrach ešte 2x premyjeme.
Do hrnca pridáme hrach a vodu (tak, nech je hrach celý ponorený).
Varíme a priebežne vyberáme penu (vďaka tomu nás nebude nafukovať).
Keď sa pena už netvorí, pridáme cibuľu, cesnak, korenie, kurkumu a soľ. Varíme do zmäknutia (asi 1 hod). V prípade, že sa vám odparí veľké množstvo vody, dolejte ju.
Po uvarení rozmixujeme hrach a zeleninu ponorným mixérom dohladka.
… a kde je Majorán ?