Hrachová polievka zo žltého suchého hrachu
Hrachová polievka zo žltého suchého hrachu

Výborná hrachová polievka zo žltého suchého hrachu

Od hanka  ,   , , ,   ,

október 12, 2018

Strukoviny sú supervýživnou súčasťou stravy. Žltý hrach patrí medzi strukoviny s vysokým obsahom bielkovín, enzýmov a vitamínov.

  • Príprava: 5 min
  • Varenie: 1 hod
  • Porcie: 6 porcií

Ingrediencie

500 g Hrach žltý polený

2 ks Cibuľa

5 strúčikov Cesnak

štipka Soľ, čierne korenie, kurkuma

Opražená cibuľka (voliteľné)

Postup

1Hrach namočíme do vody aspoň na 5 hodín (ideálne cez noc). Pred varením zlejeme vodu a hrach ešte 2x premyjeme.

2Do hrnca pridáme hrach a vodu (tak, nech je hrach celý ponorený).

3Varíme a priebežne vyberáme penu (vďaka tomu nás nebude nafukovať).

4Keď sa pena už netvorí, pridáme cibuľu, cesnak, korenie, kurkumu a soľ. Varíme do zmäknutia (asi 1 hod). V prípade, že sa vám odparí veľké množstvo vody, dolejte ju.

5Po uvarení rozmixujeme hrach a zeleninu ponorným mixérom dohladka.

Namáčaním sa nielen zbavíme antinutrientov, ale hrach bude aj mäkší, vďaka čomu sa uvarí rýchlejšie. Namáčanie vopred  a dôkladné premývanie je dôležité najmä pre histaminikov, a preto ho nepodceňujte.

Namáčanie spolu s vyberaním peny počas varenia prispievajú k tomu, aby vás zo strukovín nenafukovalo.

Žltý hrach sa skvele hodí napríklad:

  • s vajcom na tvrdo a opraženou cibuľkou
  • pre mäsožravcov s údeným mäsom alebo párkami
  • a s chlebom pre tých, ktorí si nevedia predstaviť polievku či prívarok bez chleba

Ak chcete mať z polievky hrachový prívarok, odporúčam nepridať viac než 1,5 l vody na 500 g hrachu.

00:00

0 Hodnotení

Všetky polia sú povinné pre pridanie hodnotenia.