Aj vy chcete vedieť, ako schudnúť?
Možno najzákladnejšia rada znie jedzte zdravo a športujte…
Ale čo to v skutočnosti znamená?
Prečítajte si, čo robiť, ak chcete schudnúť.
Obsah článku (Navigácia)
Je pravda, že významnú rolu pri chudnutí hrá zmena stravovacích návykov + zvýšenie telesnej aktivity. Poďme si spolu rozobrať jednotlivé kroky úspešného schudnutia.
Jedlo
Asi viete, že spracované, vyprážané alebo mastné potraviny nie sú práve základným kameňom zdravého životného štýlu. Ale zopakujme si, ktorým potravinám by ste sa mali radšej vyhýbať. Sú to: klobásy, koláče, torty, pizza, hamburgery a iný fast food.
Jedzte čerstvé a čo najmenej upravené jedlo. Najlepšou možnosťou je variť si sami. Tak budete vedieť, čo si skutočne vkladáte do úst aj to, akú porciu zjete.
Držte sa hlavne týchto rád:
Nápoje
Ak ste smädní, pite prevažne vodu. Tá zaberá v žalúdku priestor, vďaka čomu sa budete cítiť menej hladní. Nie nadarmo sa hovorí “Hlad je prezlečený smäd”. Voda navyše pomáha eliminovať z tela toxíny.
Ovocie a zelenina
Jedzte veľa zeleniny. Ovocie treba konzumovať s mierou – maximálne 1 kus ovocia za deň. Aj ovocia aj zelenina majú málo kalórií v porovnaní s ich celkovým objemom. Tak dosiahnete nasýtenie s menším množstvom kalórií.
100 g bravčového rezňa má 460 kcal, zatiaľ čo 100 g uhorky má len 16 kcal. Paradajka je na tom podobne – má okolo 18 kcal na 100 g, mrkva zhruba 35 kcal.
Nie je potrebné počítať kalórie, ale je vhodné mať aspoň trochu prehľad o tom, ktoré potraviny sú vhodnejšie ak chcete schudnúť, poprípade ktorých si môžete bez výčitiek svedomia dopriať viac.
Bielkoviny
Bielkoviny sú podstatnou časťou jedálnička, ak chcete schudnúť. Jedzte preto dostatok bielkovín. Najlepšie je chudé mäso: kura, morka, zajac, ale aj vajcia, ryby, či rastlinné bielkoviny ako strukoviny, tofu, sójové bôby, tempeh.
Červené mäso je tiež zdravé, ale je nutné konzumovať ho s mierou.
Tuky
Konzumujte zdravé tuky, prítomné napríklad v rybách (tuniak, losos, sardinka, makrela…), orechy alebo panenský olivový olej.
Sacharidy
Jedzte prevažne komplexné sacharidy, napr: celozrnné obilniny, potraviny ako špalda, pohánka, hnedá ryža, proso, quinoa, amarant, raž, kamut…
Vzdajte sa bielej múky a rafinovaného cukru. Ak potrebujete potraviny dosladiť, použite radšej stéviu, med (čo najkvalitnejší), či kokosový alebo brezový cukor.
Šport
Snažte sa zaradiť do svojho každodenného programu aspoň 5 – 10 minút fyzickej aktivity. Ak ste nikdy predtým nešportovali, začnite zľahka, napríklad tým, že začnete chodiť pešo do práce, alebo použijete namiesto výťahu schody. Akonáhle vám tieto aktivity budú pripadať ľahké, skúste pridať novú aktivitu. Môžete napríklad skúsiť bicykel, plávanie alebo fitko. Hlavné je, aby vás šport bavil, preto sa nebojte experimentovať.
Vďaka športu sa budete cítiť lepšie fyzicky aj psychicky. Športovanie pomôže vášmu telu eliminovať toxíny a tuky a navyše spálite kalórie.
Ako schudnúť bez následného priberania?
Ak chcete trvalo schudnúť, treba mať pevné základy:
- pamätajte na pravidlo: pomaly ďalej zájdeš – ak schudnete 2 – 3 kg za mesiac je to lepšie, ako keby ste stratili veľké množstvo telesnej hmotnosti
- dodržiavajte pravidlá, ktoré si určíte na začiatku chudnutia (napr. že nebudete jesť mimo určených časov, vyhnete sa obedom v reštaurácii, alebo že si doprajete nezdravé jedlo len 1x do týždňa)
- dbajte na prísun dostatku vitamínov a minerálov
- najlepšie je nepoužívať lieky a iné špeciálne potraviny na chudnutie – prirodzenou cestou dosiahnete trvalejšie výsledky
- to že jete zdravo, neznamená, že si jedlo nemôžete vychutnať. Aj zdravé jedlá sú chutné! Nezanedbávajte potešenie z jedla.
Ktoré zdravé jedlá sú zároveň lacné?
Možno si hovoríte, že stravovať sa zdravo je finančne náročné.
Vôbec to tak nemusí byť…
Paradoxne, menej nákladné a prirodzené potraviny sú často tie najzdravšie.
Bielkoviny
Základom je dostatočný príjem bielkovín. Medzi zdroje bielkovín patria napríklad strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, žltý hrach, cícer…) Môžete ich šikovne doplniť ďalšími bielkovinami v podobe rôznych syrov.
Vajíčka sú bohaté na obsah bielkovín. Pripraviť sa dajú na viacero spôsobov, a tak sa vám nikdy nezunujú. Najčastejšie sú prípravy v podobe praženice, vajíčka na mäkko, na tvrdo, ako klasické lečo, volské oko, ako príloha do polievok či prívarkov. Dajú sa pripraviť takmer so všetkým. 🙂
Ďalší zdroj bielkovín nájdeme (nečakane) aj medzi ovocím! Avokádo môžete smelo zaradiť do jedálnička pre jeho obsah bielkovín a zdravých tukov.
Môžete tiež využiť orechy a semienka (pistácie, mandle, vlašské orechy, tekvicové semienka, slnečnicové semienka…)
Mäso patrí medzi najdrahšie položky. Ale vôbec nie je nutné ho konzumovať denne. Môžete si napríklad kúpiť kilo mäsa (keď kupujete viac vyjde vás lacnejšie) a to, ktoré ihneď neskonzumujete dáte zamraziť.
Sacharidy
Sacharidy sú ďalšou dôležitou zložkou jedálnička. Medzi lacné možnosti patria ryža, celozrnný chlieb, zemiaky, sladké zemiaky…
Zelenina a ovocie sú bežne veľmi cenovo dostupné. Prednostne si vyberajte sezónne ovocie a zeleninu. Keď majú sezónu, bývajú najlacnejšie a aj najzdravšie. Šaláty je možné rôzne kombinovať. Chutné a rýchle jedlo sa dá vytvoriť napríklad ak použijete ľadový šalát, paradajky, cibuľu, olivy. Ochutiť môžete soľou, olejom alebo octom.
Záver
V článku ste sa dočítali tipy ako schudnúť. Staré známe fitness pravidlo hovorí: kalórie, ktoré prijmete nesmú prevýšiť kalórie, ktoré spálite (či už bazálnym metabolizmom alebo športovou aktivitou). Ak skonzumujete menej než potrebujete, stratíte hmotnosť.
Vždy je to na vás, či sa budete riadiť zdravým životným štýlom, alebo nie. Ak zo stravy odstránite transmastné kyseliny, nasýtené tuky a rafinované cukry, už tak urobíte veľký krok v boji proti obezite.
A už žiadne výhovorky typu: “stravovať sa zdravo je finančne náročné” 🙂