Agáve sirup: zdravšia náhrada cukru? Sotva…

Agáve sirup býva niekedy mylne propagovaný ako zdravé sladidlo. Je 1,5 krát sladší ako cukor a vyrába sa z takej istej rastliny ako alkoholický nápoj tequilla.

Hľadáte alternatívne sladidlo, ktoré bude zdravšie ako cukor? Snažíte sa schudnúť? Prípadne máte diabetes a hľadáte niečo, čím môžete sladiť vaše pokrmy? Sirup z agáve nebude to najvhodnejšie riešenie a my vám povieme prečo.

Čo je to agáve?

Agáve rastlina, kaktusAgáve je rastlina vyskytujúca sa hlavne v Amerike. Agáve sirup sa zväčša vyrába z modrej agáve. Podobne ako kukuričný sirup, ktorý ma vysoký obsah fruktózy, sa agáve nekonzumuje vo svojej surovej forme.

Agáve sirup je vysoko spracovaný produkt. Najskôr sa surové agáve pokrája, následne sa z neho extrahuje cukrová šťava, ktorá sa potom teplom a enzymatickými reakciami upravuje do formy, ktorú poznáte – agáve sirup. Zdravé fruktány, ktoré sa v pôvodnej rastline nachádzali sa týmto procesom premenia na fruktózu. A teda spracovaný sirup z agáve si nezachová pozitívne účinky skryté v rastline.

Naše telo nevie posúdiť, odkiaľ nadbytočná fruktóza prichádza a vo vysokých množstvách má na náš organizmus nežiaduce účinky.

Mysleli ste si, že biely cukor je tá najkalorickejšia sladká bomba, akú si môžete dať?

Omyl.

V jednej lyžici agáve sirupu sa nachádza 60 kalórií, zatiaľ čo v bielom cukre len 40. Na druhej strane agáve je sladšie, takže by ste ho mali teoreticky použiť menej ako cukru.

Je agáve sirup pre diabetikov?

Sirup z agáve obsahuje množstvo fruktózy, no zároveň má nižší glykemický index ako cukor. Nízky glykemický index je však jediné plus tohto sladkého sirupu. Doteraz však neboli prevedené žiadne štúdie na diabetikoch, ktoré by potvrdzovali, že agáve sirup je pre nich vhodné sladidlo. Preto vám odporúčame vybrať si iné zdravšie sladidlá.

Ak vás trápi cukrovka, vyhýbajte sa tiež konzumácii bieleho a hnedého cukru, medu ale aj javorového sirupu.

Nutričné hodnoty sirupu z agáve

V 10 g bio agáve sirupu sa nachádza:

  • 126 kJ
  • 0,04 g bielkovín
  • 8 g sacharidov ( z toho 8 g cukrov)
  • 0, 04 g tuku (z toho 0,01 g nasýtených mastných kyselín)
  • 0,05 g soli
  • 2 mg PHE

Záver

Je všeobecne známe, že biely cukor nie je zdravá potravina a každý kto sa zaujíma o zdravú výživu, prípadne športuje, sa mu snaží vyhýbať. Ľudia si potom vyberajú rôzne prírodné alebo umelé sladidlá. Sirup z agáve je jedným z nich. Jeho použitie však neodporúčame pre vysoký obsah kalórií a množstvo fruktózy, ktorá sa v ňom nachádza.

Stévia cukor - sladidlo (rastlina, kvapky, prášok, tablety)Ktoré sú teda zdravé sladidlá?

Najlepšou voľbou môžu byť napríklad stévia cukrová, alebo sladidlo erythritol.

Po kliknutí na odkazy si môžete prečítať podrobnejšie články, v ktorých sa dozviete, aké majú jednotlivé sladidlá výhody a nevýhody.

Zdroj:

webmd.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *